Lukas: popitrahv peab vanemale meenutama, et tal on laps

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Haridusminister Tõnis Lukas märkis riigikogus põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu teisel lugemisel, et laste kooliskäimine pole ainult õpetajate mure, vaid ka vanemad ei tohi unustada, et neil on lapsed.


Lukas nentis, et avalikkuse tähelepanu alla satuvad detailid ning tänaseks on tõusnud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse põhiliseks küsimuseks see, et kas tõesti hakatakse trahvima lastevanemaid, kes ei kindlusta oma laste kooliskäimist.

«Me loodame palju koolile, aga mitte ainult koolile. Lapse koolitee pole ainult õpetaja sillutada. Kogu koormus noore inimese kujunemisel ei saa lasuda ainult koolil. Selle tõttu vanemate roll noore inimese kujunemisel ja tema kooliskäimise tingimuste loomisel on fundamentaalne,» rääkis Lukas.

Minister lisas, et trahv ei ole siin üldse peamine, kuid haldusrikkumiste eest lihtsalt mõõdetakse rikkujale tavaliselt trahv kätte. Samas on seaduses ka kirjas, et kui vanem soostub teiste lahendustega, ei pea ta trahvi maksma. Teised lahendused on üldkasulik töö, vanemaks olemise koolituse läbimine või koostegevus oma lapsega. «Nii et selle sätte sissekirjutamine, et vanem vastutab, ei ole mitte kassa täitmiseks, vaid selleks, et neile vanematele, kellel nende laps on vahepeal meelest ära läinud, nende lapse olemasolu meelde tuletada,» ütles Lukas.

Täna läbis riigikogus teise lugemise põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu. Parlament saatis juba poolteist aastat riigikogus küpsenud eelnõu järgmiseks kolmapäevaks lõpphääletusele, kusjuures nii opositsioon kui koalitsioon on andnud märku, et ei kavatse eelnõu vastuvõtmist takistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles