Valitsus koguneb Ansipi tagasiastumise eel erakorralisele istungile

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse liikmed sügisel riigikogus.
Valitsuse liikmed sügisel riigikogus. Foto: Andesres Haabu / Postimees

Valitsus koguneb teisipäeva hommikul peaminister Andrus Ansipi tagasiastumise otsuse ärakuulamiseks erakorralisele istungile, misjärel teatab peaminister president Toomas Hendrik Ilvesele valitsuse tagasiastumisest.

Peaministri büroo juht Liina Kersna ütles Postimehele, et valitsuse erakorraline istung toimub teisipäeval kell 10 ning kell 11 läheb peaminister presidendi juurde Kadriorgu.

Samal päeval teatab peaminister oma tagasiastumisest ka riigikogule, kuid teeb seda esialgu kirjalikult, sest korralisi istungeid järgmisel nädalal parlamendis ei toimu. Suuliselt teeb ta oma tagasiastumise riigikogule teatavaks 10. märtsil.

Peaministrikandidaadi määrab 14 päeva jooksul president, kes teeb talle ülesandeks moodustada uus valitsus. Reformierakonna juhatus on juba varem otsustanud, et presidendilt vastava ettepaneku saamisel asub uut valitsust kokku panema partei auesimees ja senine eurovolinik Siim Kallas.

Ansip ütles täna Vikerraadio otsesaates «Stuudios on peaminister», et üldjuhul teeb president valitsuse moodustamiseks ettepaneku inimesele, kellest ta eeldab, et tal on parlamendi enamuse toetus.

Tema sõnul on Reformierakonnal praegu riigikogus 34 saadikut, mis võimaldab moodustada koalitsiooni iga parlamendiparteiga. «Teised erakonnad saavad moodustada koos ainult ühe koalitsiooni, kuhu ei kuulu Reformierakond,» ütles Ansip ja lisas, et ei pea sellise variandi realiseerumist tõenäoliseks.

Kahe nädala jooksul pärast ettepaneku saamist peab peaministrikandidaat esitama riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest. Seejärel otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volitused.

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse.

Uus valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Seejärel vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Praegune peaminister, Reformierakonna esimees Andrus Ansip on varem öelnud, et pärast tagasiastumist saab temast vähemalt mõneks ajaks riigikogu liige. Parlamendis peab talle sel juhul koha vabastama reformierakondlane Andre Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles