Mihkelson: Krimmi tuleks saata ELi monitooringumissioon

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Parlamendi väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni hinnangul peaksid Euroopa Liidu välisministrid kiiresti kohtuma ning kaaluma Krimmi kriisipiirkonda Euroopa Liidu monitooringumissiooni saatmist.

Mihkelson ütles Postimehele, et riigikogu väliskomisjon koguneb erakorraliselt esmaspäeval kell 10, et arutada Krimmi olukorda ning riigikogu võimaliku avalduse algatamist. «Jälgime väga tähelepanelikult olukorda ja sõltuvalt sündmuste kulgemisest teeme oma otsused,» lausus ta.

Praegu peaksid tema sõnul aga kiiresti kogunema Euroopa Liidu välisministrid, nii nagu koguneti pärast Kiievi veresauna. «Praegu on veelgi olulisem situatsioon, kus sisuliselt okupeeritakse üht suveräänset riiki meil siin Euroopas,» ütles ta.

Mihkelsoni sõnul on Ukraina võimud suutnud seni provokatsioonidele allumisest hoiduda, kuigi Krimmis on üle võetud sõjaväeosasid ja kehtestatud eri piirkondades kontrolli. «Kahjuks ei saa välistada muidugi, et mingi provokatsioon toimub ja sel juhul saab see ettekäändeks veelgi tugevamale tegevusele Venemaa poolt,» lausus ta.

Pingete leevendamiseks võiks tema hinnangul ühe sammuna kasutada Euroopa Liidu monitooringumissiooni, mil on sõjajärgsete pingete maandamise kogemus Gruusias. «Koostöös Ukraina võimudega peaks proovima seda mehhanismi kasutada,» ütles Mihkelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles