Ukraina kuulutas välja mobilisatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud maskides mehed, kelle vormiriietel pole kindlat tunnusmärki,  Simferoopoli tänavatel 1. märtsil.
Relvastatud maskides mehed, kelle vormiriietel pole kindlat tunnusmärki, Simferoopoli tänavatel 1. märtsil. Foto: SCANPIX

Ukraina riiklik julgeolekunõukogu kuulutas pühapäeval välja mobilisatsiooni, kuna Vene president Vladimir Putin ei ole võtnud kuulda maailma liidrite manitsust hoiduda sõjalisest sekkumisest Krimmis, ütles nõukogu sekretär Andri Parubi.

Julgeolekunõukogu andis kaitseministeeriumile korralduse «kutsuda teenistusse kõik need, keda relvajõud hetkel Ukrainas vajavad», ütles ta ja lisas, et mobilisatsiooni eesmärk on «kindlustada Ukraina julgeolek ja territoriaalne terviklikkus».

Teenistusse kutsutakse ka reservväelased ja Ukraina julgeolekuametnike sõnul on nüüd tähtis kindlustada võimalikult kiiresti vägede võitlusvõime.

Kõrgeid julgeoleku- ja kaitseametnikke koondav nõukogu andis välisministeeriumile korralduse paluda USA-lt ja Suurbritannialt abi riigi julgeoleku tagamiseks.

NATO kutsus tänaseks kokku kriisiistungi.

Vene parlamendi ülemkoda ehk föderatsiooninõukogu kiitis laupäeva õhtul ühehäälselt heaks Putini taotluse kasutada Vene vägesid Ukraina territooriumil.

Venemaa ei ole kinnitanud, et on juba viinud tuhandeid sõdureid Krimmi, ehkki tähtsamate infrastruktuurirajatiste juures patrullivad neljapäevast saadik eraldusmärkideta mundrites sõjaväelased.

Ukraina kaitseministeeriumi teatel piirasid tuhat relvastatud isikut pühapäeval Krimmi poolsaare lõunaosas sisse Ukraina piirivalve baasi.

Krimmi idarannikul Feodossijas on oma baasis venemeelsete jõudude piiramisrõngas umbes 400 Ukraina merejalaväelast, keda kutsutakse alistuma ja relvi ära andma, ütlesid pealtnägijad.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk ütles täna briifingul ülemraadas, et Venemaa Musta mere laevastik ja Krimmis asuv Vene sõjaväekontingent panevad toime provokatsioone eesmärgiga tekitada relvastatud konflikt.

Ukraina peaministri kohusetäitja Oleksander Turtšõnov on andnud korralduse tugevdada võtmeobjektide, seal hulgas elektrijaamade valvet.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen manitses täna Venemaad loobuma sõjategevusest ja Ukraina ähvardamisest ning ütles, et Moskva sammud ohustavad Euroopa rahu ja julgeolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles