Ansip palub riigikogus esinemiseks vaid kolme minutit

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Liis Treimann / Postimees

Presidendile täna valitsuse tagasiastumisteate esitanud peaminister Andrus Ansip soovib parlamendile tagasiastumisest teatada esmaspäeval poliitilises avalduses, mis kestab vaid kuni kolm minutit.

Ansip esitas presidendile tagasiastumisteate täna ennelõunal, olles eelnevat teinud omal algatusel tagasiastumise otsuse teatavaks valitsuse erakorralisel istungil. Peaministri tagasiastumisel astub tagasi ka tema juhitav valitsus, mis jätkab siiski tegevust uue valitsuse ametisseastumiseni.

Täna teatas peaminister oma tagasiastumisest ka riigikogule, kuid tegi seda esialgu kirjalikult, sest korralisi istungeid sel nädalal parlamendis ei toimu. Suuliselt soovib ta parlamenti tagasiastumisest teavitada poliitilise avaldusega esmaspäevase istungi alguses. «Minu avalduse kestus ei ületa kolme minutit ja küsimustele vastamist ei pea ma vajalikuks,» märkis Ansip täna riigikogu esimehele saadetud kirjas.

President Toomas Hendrik Ilvesel on tänasest aega 14 päeva, et määrata peaministrikandidaat ja teha talle ülesandeks moodustada järgmine valitsus. Reformierakond on juba varem otsustanud, et presidendilt vastava ettepaneku saamisel asub uut valitsust looma partei auesimees ja senine eurovolinik Siim Kallas.

Ilves ütles täna, et alustab parlamendiparteidega uue peaministrikandidaadi määramiseks konsultatsioone esmaspäeval. «Ma väga loodan, et kui parlamendierakonna esindajad tulevad kohale, siis neil on oma ettepanekud ja nägemus, kellega koostööd teha. Ma tean niikuinii, et inimesed selle aja jooksul konsulteerivad, aga ma loodan, et esmaspäevaks tullakse siia konkreetsete ideedega,» ütles ta Kadriorus.

Pärast presidendilt vastava ülesande saamist peab peaministrikandidaat esitama 14 päeva jooksul riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest. Seejärel otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volitused.

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse.

Uus valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Seejärel vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Ansip on peaminister olnud alates 2005. aasta 13. aprillist. Esmalt juhtis ta 2007. aasta kevadeni Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu ning seejärel Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valitsust. 2009. aasta suvest kuuluvad koalitsiooni Reformierakond ja IRL, kelle praegune valitsus alustas tööd 2011. aasta 6. aprillil.

Ansip on öelnud, et pärast tagasiastumist saab temast vähemalt mõneks ajaks riigikogu liige. Parlamendis peab talle sel juhul koha vabastama reformierakondlane Andre Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles