Hiiumaa saab riigigümnaasiumi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärdla Ühisgümnaasium.
Kärdla Ühisgümnaasium. Foto: SL Õhtuleht

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ja Hiiu vallavanem Georg Linkov allkirjastavad täna koostööleppe, mille alusel alustab 2016. aasta sügisel Kärdlas tööd riigigümnaasium.

Teine täna allkirjastatav lepe sätestab praegu riigile kuuluva Kõpu internaatkooli ülemineku Hiiu valla omandusse, teatas haridusministeerium.

Koolivõrgu korrastamise järel Käinas lõpetavad gümnaasiumiklassid tegevuse järk-järgult ja alates 2016. aastast jääb Käinasse põhikool. Kärdla ühisgümnaasium töötab gümnaasiumina 2016. aastani, sealt alates põhikoolina ning samast sügisest alustab Kärdlas 150 õppekohaga riigigümnaasium.

Kärdlasse loodav riigigümnaasium saab olema kümnes maakondlik gümnaasium.

Hiiumaa põhihariduse tase on silmapaistev – PISA uuringute kohaselt on Hiiumaa parim Eestis – ja sama kvaliteet koos valikuvõimalustega tuleb hiidlastele tagada ka loodavas riigigümnaasiumis, kus saavad olema humanitaarainete, reaalainete, ja loodusainete õppesuunad.

Suhteliselt väikese õpilaste arvuga munitsipaalgümnaasiumi pidamine oleks igale omavalitsusele ülejõukäivaks ülesandeks ja seega on riigi toetus iseenesestmõistetav. Täna õpib Hiiumaa kahes gümnaasiumis kokku 154 õpilast, neist 109 Kärdla Ühisgümnaasiumis ja 45 Käina Gümnaasiumis, lisaks 7 õpilast mittestatsionaarses õppes.

Teise koostöölepingu sisuks on riigile kuuluva Kõpu internaatkooli üleandmine Hiiu vallale. Vallal on kavatsus liita Kõpu internaatkool 1. septembriks Kärdla ühisgümnaasiumiga, kooli õpilased jätkavad õpinguid praeguses asukohas. Tagamaks kooli töö sujuva jätkumise, annab haridusministeerium Hiiu vallale üle kooli kinnistu koos hoone ja inventariga, samuti võtab vald üle koolitöötajate töölepingud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles