Rahumägi: me ei saa ilmselt kunagi teada, kes Paeti-Ashtoni kõnet pealt kuulas

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Rahumägi.
Jaanus Rahumägi. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kui avalikkuse jaoks on Paeti-Ashtoni juhtum ootamatu, siis diplomaatiliste ja muude asjaomaste ringkondade jaoks ei ole selles midagi uut, ütles turvaekspert Jaanus Rahumägi.

Rahumägi rääkis ETV saates «Ringvaade», et seda, kes välisminister Urmas Paeti ja Euroopa kõrge välisesindaja Catherine Ashtoni telefonivestlust pealt kuulas, ei saa me kunagi teada, sest pealtkuulamissüsteemid on nii loodud, lisaks kasutatakse luuramisel kõrgtehnoloogiat ning mingit KGB-aegset analoogsüsteeme ei kasutata enam ammu, vahendas ERR Uudised.

Samas juhtis ta tähelepanu sellele, et sellest, kuidas info on välja käidud, on ka võimalik võimaliku pealtkuulaja kohta midagi teada saada.

Turvaekspert kinnitas, et Paetil ja kogu meie valitsusel on võimalikest turvariskidest ülevaade olemas ning võimalik kasutada krüpteeritud telefone, kuid selliste turvameetmetega kaasnevad suured ebamugavused, ehkki meie eriteenistused on ka vajalikke vahendeid meie poliitikutele pakkunud.

«Elu on väga kiire ja see on väga dünaamiline ning siis kasutatakse kõige tavalisemat olmetehnikat selleks,» märkis Rahumägi ning lisas, et ka krüptimine ei pruugi alati 100-protsendilist garantiid anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles