Fotod ja video: Kultuurikatel valmib aasta pärast

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kultuurikatla juhi Evelyn Sepa sõnul on pealinna uus kultuurikompleks valmis uksed valla lööma järgmisel aastal, kuid juba enne seda toimuvad katlas nii mõnedki sündmused, muuhulgas jõuab hoonesse Tallinn Music Week.

«Kultuurikatlast endast sõltuvalt oleks valmidus avada maja ametlikult kasutusloaga järgmise aasta kevadel,» kinnitas Sepp Postimehega tehtud ringkäigul Kultuurikatla ehitusel.

Pikale veninud planeerimist Sepp halvaks ei pea. Algse kava järgi pidi Kultuurikatel avama uksed 2011. aastal, mil Tallinn oli Euroopa kultuuripealinn, kuid suuremat ehitust alustati alles möödunud aasta varakevadel.

«Maailmas on nii mõnedki näited, mis taoliste arenduste puhul on välja kukkunud sellised natuke kunstlikud, surnud, staatilised, liiga disainitud, liiga klanitud. Kokkuvõtvalt hingetud. Sellest lõksust oleme tänu pikemaks veninud protsessile ja buumiaja möödumisele õnneks pääsenud,» ütles Sepp, nähes pikale veninud arendusprotsessis vaid head.

Lisaks rahastamismuredele ning pikale veninud kohtuvaidlustele, mis eelnesid ehitamisele, on Sepa sõnul objekti edenemist pidurdanud selle ehitustehniline keerukus. «See on muinsuskaitsealune hoone, samuti osaliselt enam kui sada aastat vana, seda on kasutatud hoopis teises funktsioonis. Rabedalt öeldes: enne oli see tööstuslik elektrijaam, täna tahame sellest ehitada omanäolise kultuurikeskuse – seiklusliku kultuuri jõujaama, nagu ütleb meie slogan,» rääkis Sepp.

Kultuurikatlast peaks kujunema festivali- ja konverentsikeskus koos mitmesuguste töökodade ja laboritega, galeriide ja muude vaba aja sisustamise võimalustega. Hoone saab ühtseks pinnaks erinevate kultuurihuvidega inimestele ja kultuurikorraldajatele.

Sepp näeb Kultuurikatelt toimimas kui avatud platvormi, mille sisuarendus käib juba mõnda aega. «Ma usun, et sisseelamine tuleb sedavõrd sujuv ja loomulik, et «esimesteks plaanideks» ei olegi vajadust. Võtame ruume kasutusse järk-järgult, korraldame sündmusi jooksvalt – nii kuidas ehitusjärg võimaldab – ning ühel hetkel anname lihtsalt teada, millisest  hooajast saab meie esimene ametlik täishooaeg,» ütles Sepp.

Ehkki lähipiirkonda ähvardab tiheda liiklusega Põhjaväila ehitus, jääb Kultuurikatel sellest kõrvale ja on suutnud säilitada osa kultuurikilomeetrist ikka vaid jalakäijate alana.

«See, et Kalamajas säiliks kohale omane atmosfäär, on ülioluline. Samuti loomulik ühendus merega. Pompoossed rannapromenaadid ja suur liiklus ei peaks olema selliste piirkondade lipukiri. Iga asi omas kohas, aga  kõnealune ala võiks säilitada oma lihtsa, loomingulise ja loomuliku keskkonna, arvestades ka kõigi nende kultuuriobjektide sümbioosi ja unikaalsusega,» viitas Sepp teistele kultuurikilomeetri lähikonnas asuvatele objektidele.

Selle kuu lõpus korraldab Kultuurikatel Tallinn Music Weeki raames Stalker Festivali showcase’i, mis on Sepa sõnul hea võimalus näidata laiemale avalikkusele, mis on aastaga kompleksis muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles