Eestlaste vesipiibulembus torkab Euroopas silma

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesipiipu popsutavad ka need noored, kes muidu ei suitseta.
Vesipiipu popsutavad ka need noored, kes muidu ei suitseta. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Eestlased on Euroopas vesipiibu suitsetamisel esirinnas, napilt edestavad meid ainult lätlased.

«Lisaks traditsioonilisele suitsetamisele on Eestis levinud alternatiivsete tubakatoodete tarvitamine,» rääkis sotsiaalministeeriumi keskkonnatervise ja kemikaaliohutuse juht Aive Telling.

2012. aastal kasutas 16–64-aastastest Eesti elanikest vähemalt mõnel korral aastas vesipiipu 16,2 protsenti, e-sigaretti 4,8 protsenti ja huuletubakat 4,6 protsenti. Alternatiivsete tubakatoodete kasutajaid on rohkem meeste hulgas ja 16–34-aastaste seas.

Vesipiibu suitsetamine on eestlaste seas rohkem levinud kui mitte-eestlaste seas, samuti on see populaarsem kõrgema sissetulekuga inimeste hulgas.

Tellingu kinnitusel on vesipiibu suitsetamine Eesti kooliõpilaste seas levinud ning see muutub iga aastaga aina populaarsemaks. Kui 2010. aastal oli 41 protsenti 11–15-aastastest kooliõpilastest suitsetanud vesipiipu, siis viis aastat varem oli seda popsutanud pisut enam kui kolmandik teismelistest. Seejuures kasvas vesipiibu kasutamine märgatavalt just tüdrukute seas.

Eurobaromeetri uuringu järgi on vesipiipu proovinud 37 protsenti Eesti elanikest. Vastava Euroopa edetabeli tipus troonivad lätlased oma 42 protsendiga. Kõige vähem vesipiibutegijaid on Iirimaal ja Portugalis.

Telling rõhutas, et vesipiip ei ole mitte mingil juhul tervislikum alternatiiv tavapärasele suitsetamisele. Ka ei ole ametniku sõnul ühtegi teaduslikku tõendust, et vesipiip on turvalisem tubaka suitsetamise vahend.

«Veest läbijuhitava suitsu puhastumine on näiline, vesipiibu mahvi suurusest tingituna on vesipiibu tõmbaja sissehingatav süsinikoksiidi hulk 30 korda ning erinevate kantserogeensete kemikaalide hulk neli korda suurem kui sigareti suitsetamisel sissehingatav,» selgitas asjatundja. Ka leidub vesipiibu suitsus kolm korda rohkem peenosakesi.


Vesipiibu suitsetajad

Protsent elanikkonnast, kes on vesipiipu proovinud

1.    Läti    42%

2.    Eesti    37%

3.    Leedu    36%

4.    Taani    33%

5.–6.    Küpros    28%

5.–6.    Austria    28%

7.    Luksemburg    27%

8.    Tšehhi    26%

9.    Holland    25%

10.    Rootsi    22%

---

18.    Soome    14%

Euroopa Liidu keskmine    16%

Allikas: Eurobaromeeter

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles