Judoturniiri väisas Barcelona olümpiavõitja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalavahetusel peetud juunioride Eesti lahtistel judomeistrivõistlustel ning Balti- ja Põhjamaade maavõistlusel viibis aukülalisena grusiin David Khakhaleishvili, kes võitis 1992. aasta Barcelona olümpiamängudel raskekaalus kuldmedali.

1980. aastate keskel osales ta korduvalt edukalt ka Tartu turniiril, mida sel korral peeti juba 40. korda.

25 aastat võidust

Khakhaleishvili võitis turniiri 25 aastat tagasi ja kutse nüüdsele juubelivõistlusele rõõmustas teda väga. «Nägin siin kõiki oma vanu Eesti sõpru ja head judot,» sõnas ta.

Ka oli võistlustules tema vanim poeg, kes aitas maavõistlusel Norra koondist. Nimelt näeb reegel ette seda, et kui riigil pole mingi kaalukategooria sportlast, siis võib appi paluda mõne teise riigi sportlase.

Eesti judokaid hindab Khakha­leishvili kõrgelt, näiteks on ta mõõtu võtnud meie olümpiapronksi Indrek Pertel­soniga.

Küsimusele, miks mängib judo tema elus nii suurt rolli, on tal enda sõnul väga raske vastata. Ta arvas, et küllap selle pärast, et Gruusias on judol pikad traditsioonid ja head tingimused, aga ka seepärast, et iga võistlus on erinev.

Häid tingimusi hindavad muide ka teised judomaad, kes Gruusias treenimas käivad.

Tartus kohtus Khakhaleish­vili linnapea Urmas Kruusega. Arutati Khakhaleishvili kodulinna, Gruusia suuruselt teise linna Kutaisi sõprussidemeid Tartuga.

Põnevad matšid

Laupäeval individuaalsetel Eesti lahtistel meistrivõistlustel võitis kuni 73-kiloste sportlaste seas meistritiitli Ookami judoka Oscar Pertelson.

Kuni 66 kilo kategoorias võitis Põhjakotka esindaja Arturs Kikas.

Meeste üle 100 kilo kategoorias oli teine Hennrich Sildveer Ookamist. Kuni 81-kiloste seas pälvisid pronksmedali tartlane Mattias Kuusik (Do) ja Klen Kaljulaid (Ookami).

Kuni 90-kiloste sportlaste seas sai Sander Ludvig viienda koha, mida ta jagas rootslase Martin Nilsso­niga. Naisjudokad jagasid medalid eestlaste sekkumiseta.

Pühapäeval peetud koondiste maavõistluse parimad olid Leedu meeskond ja Rootsi naiskond. Leedule järgnesid Norra, Läti ja Rootsi. Naiste seas jagasid järgnevad kohad Leedu, Norra ja Soome.

Võistluse korraldaja Andres Põhjala kinnitas, et 40. turniir läks väga hästi, sest matšid olid põnevad, võistlejate tase kõrge ja korraldus sujus. «Maavõistlus oli muidugi eriti emotsionaalne, ergutused kaikusid saali laeni,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles