Kinos Sõprus esilinastub müstiline thriller «Borgman»

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates kolmapäevast hakkab kinos Sõprus linastuma Alex van Warmerdami süsimusta huumoriga pikitud müstiline thriller «Borgman». Ülemaailmselt mitmeid auhindu võitnud film kandideeris ka Kuldsele Palmioksale.

«Camiel Borgman. Kas ma võiksin end teie juures pesta?». Nii tutvustab end veidi räpakas võõras (Jan Bijvoet), kes ilmub ühtäkki keskklassi perekonna majaukse taha. Võõra magnetiline olemus ja segaseks jäävad motiivid kisuvad vaataja sündmuste ja elamuste spiraali, mille lummusest ei saa välja ka pärast seda, kui kinosaali tuled uuesti põlema pannakse.

Hollandi vanameistri Alex van Warmerdami meistriteos on kõrgepingeline visuaalne nauding, täis pilkaselt musta huumorit ning mällu sööbivat absurdi. Filmikriitik Tristan Priimägi sõnul võib filmi käsitleda ka kui omalaadset uusversiooni Pier Paolo Pasolini filmist «Teoreem».

«Ka siin on peategelaseks müütiline «võõras», kes siseneb justkui deus ex machina keskklassi harmoonilisse idülli, et see sammhaaval kodanlike väärtuste vundamendile laotud kaardimajake oma kaootilise käitumisega segi paisata,» märkis Priimägi.

Film linastus Cannes’i filmifestivali võistlusprogrammis. Lisaks Kuldsele Palmioksale on film nomineeritud žürii ja publiku peaauhindadele mitmetel filmifestivalidel üle maailma, seal hulgas ka eelmise aasta Pimedate Ööde Filmifestivalil.

--

Film: «Borgman»

Režissöör: Alex van Warmerdam

Osades: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Alex van Warmerdam jt

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles