Rokksümfoonia tulekul: täna õhtul kõlavad Queeni, Coldplay jt. hitid

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sting esines 11. septembril Tallinnas Saku Suurhallis
Sting esines 11. septembril Tallinnas Saku Suurhallis Foto: Jelena Rudi

Nokia kontserdimajas kõlavad täna õhtul kell 19 maailma parimad rokkballaadid klassikalises võtmes. Suurejoonelise rokksümoonia toovad kuulajateni  The Royal Philharmonic Concert Orchestra ja Metro Voices, kes jõuvavad Eestisse kontsertidelt Moskvas ja Peterburis.

«Peterburi kontsert oli super,» rääkis muusikaprodutsent Andreas Lukin, kes etendust vaatamas käis. «Lõpuni väljamüüdud saal, publik seisis püsti ja lisalugu tuli kaks korda korrata, kuna rahvas ei lahkunud saalist vaid seisi püsti ja aplodeeris metsikult braavohüüete saatel,» meenutas ta.  «Eriti kuumalt läksid peale Queeni lood, näiteks lõpulugu ja kaks korda korratud «We Are The Champions». Kavas on ka palju uuemaid lugusid artistidelt nagu Coldplay, Robbie Williams, Adele jne,» rääkis Lukin.

Londoni Kuningliku Filharmoonia Kontsertorkester (The Royal Philharmonic Concert Orchestra) ja legendaarne koor Metro Voices dirigent Matthew Freemani juhatusel esitavad sel kontserdil rokkmuusika legendaarseid palu. 

 Dirigent Matthew Freemani rahvusvaheline karjäär on väga mitmekesine. Tema koostöö Kuningliku Filharmoonia kontsertorkestriga algas albumiga «Symphonic Rock», mida hakati hiljem iga-aastaselt Royal Albert Hallis ette kandma. Ta on teinud ka orkestreeringud filmidele Gladiaator ja Surra veel üks päev. Freemani arvukate saavutuste hulgas võib ära märkida dirigeerimist rohkem kui 50 albumi salvestamise juures.

Kuningliku Filharmoonia Kontsertorkester asutati 1987. aastal ja sellest ajast alates on nad esinenud Suurbritannia ja kogu maailma suurtes kontserdisaalides ja väljakutel, Hiinast ja Kaug-Idast Põhja- ja Lõuna-Ameerika riikideni. Kuulsus saavutati tänu oma esinemiste mitmekesisele programmile, mis koosneb kerge klassikalise muusika ja kaasaegse popmuusika parimatest näidetest.

Kuningliku Filharmoonia Kontsertorkestri viimaste hooaegade üheks tähelepanuväärsemaks esinemiseks on neli 2011. aasta mais aset leidnud esinemist koos Barry Manilow’ga O2 Arena laval Londonis, kaks väljamüüdud kontserti Londonis kvartetiga Il Divo, 2011. aasta oktoobris Royal Albert Hallis toimunud kontserdid, kus osalesid Broadway tähed Idina Menzel ja Marvin Hamlisch ning samuti Mahleri ja Mozarti esitamine Šoti Balleti lavastuses Sadler’s Wellsis 2011. aasta novembris.

Viimaste aastate kõige olulisemaks tuurikogemuseks oli kriitikutelt suurt tunnustust pälvinud Stingi maailmaturnee nimega «Symphonicity»:  orkester saatis lauljat üle terve Põhja-Ameerika ja Euroopa toimunud kontsertide ajal. Samuti esitas Kuninglik Filharmoonia Kontsertorkester muusikat John Williamsi projektile «Star Wars: A Musical Journey».

Orkestri koostööprojektide nimekiri räägib iseenda eest. Nimekirja kuuluvad maailma lavade suurkujud Andrea Bocelli, Jose Carreras, Lesley Garrett, Bryn Terfel, Renée Fleming, Kiri Te Kanawa, Luciano Pavarotti, kuid samuti ka tuntud popmuusika esitajad Burt Bacharach, Tina Turner, George Benson, Michel Legrand, Henry Mancini, Liza Minnelli, Dionne Warwick, Barry Manilow, Stevie Wonder, Sting ja paljud teised.

Kuulus koor Metro Voices on tänaseks osalenud rohkem kui 120 erineva filmi muusika salvestamisel. Viimaste aastate tööde hulgas on peateema loomine populaarsetele filmidele «Madagaskar 3», kultusfilmile «Koidukuma» ning hiljuti kinodesse jõudnud filmile «Suur Gatsby». Nimekiri sisaldab selliseid kassahitte nagu «Da Vinci kood», «Alice imedemaal», «Kariibi mere piraadid», «Mamma Mia» jt..

Metro Voices on saatnud paljusid erinevaid, kuid väga huvitavaid muusikuid, sealhulgas Katherine Jenkins, Will Young, ansamblid Pet Shop Boys ja Pulp, Björk, Joni Mitchell, Russell Watson, Paco Peña ning samuti Sir Elton John, Sir Tom Jones ja Michael Jackson. Oscari saanud nimilugu filmist «Skyfall» Adele’i esituses salvestati kooriga Abbey Roadi stuudios, ning seejärel kasutati nende vokaali tema Oscarite jagamise tseremoonia otseesituses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles