Tolmust puhtaks lööb linna alles vihm

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile keskpäeval oli Võru-Aardla ristmiku juures tanklaäärne kõnnitee kohati vähem ja kohati rohkem graniitkillustiku kihi all. Samas oli tänavapuhastusmasin värskelt puhtaks rookinud Võru tänava kõnnitee Teguri tänavast Rahu tänavani.
Eile keskpäeval oli Võru-Aardla ristmiku juures tanklaäärne kõnnitee kohati vähem ja kohati rohkem graniitkillustiku kihi all. Samas oli tänavapuhastusmasin värskelt puhtaks rookinud Võru tänava kõnnitee Teguri tänavast Rahu tänavani. Foto: Kristjan Teedema

Tartu kesklinnas kõndijate jalge all ei ragise üürikesel talvel tänavatele libedusetõrjeks pandud peenike killustik pea enam kusagil. Varakult alanud kevadkoristus käib, kuid ilma pärast kõiki kohti korraga puhtaks roo­kida veel ei saa.

«Töö käib kõikjal, kus linn tänavate, kõnniteede, parkide ja parklate hooldust tellib,» kinnitas Tartu linnapuhastuse peaspetsialist Mart Lukason.

Kuid asja juures on väiksed agad.

«Me pole kevadpuhastust välja kuulutanud, sest seda tehakse siis, kui õhutemperatuur on nii öösel kui päeval üle nulli,» selgitas Lukason. «Kui öösel külmetab, siis ei saa koristamisel vett kasutavad puhastusmasinad tänavaid puhastada. On palju selliseid kohti, kus tööd tulebki öösel teha, sest päeval liigub seal palju rahvast.»

Tolm ei kao

Praegu puhastavad linna suuremaid kõnni- ja pargiteid ning parklaid iga päev ning öö kuus masinat.
Osa kõnniteid roogitakse killustikust puhtaks pooleldi, teine pool jääb veel lund ja libedust ootama.

«Killustikust ja prügist saame varsti küll lahti, aga tolmust mitte,» märkis Mart Lu­kason. «Tänavaid pole aastaid pestud ega pesta ka sellel kevadel, sest raha ei ole. Vaja oleks vaikselt ja kaua kestvat vihmasadu, mis linna puhtaks peseks. Ega me siin enne tolmust lahti saa, kui mätas roheliseks läheb.»

Sõiduteede puhastamist alustati juba kuu aega tagasi.

«Ühe korraga rentslit naljalt puhtaks ei saagi,» ütles Lukason. «Tihti on seal jää, mis ei lase tööd kohe korralikult ära teha. Teisalt ärkavad paljud kinnistuomanikud alles siis, kui rentsel on puhtaks tehtud ja pühivad kõnniteelt rämpsu uuesti rentslisse.»

Rulluisutajad ootavad

Viimasel nädalal on mitu inimest Tartu kodulehel rubriigis «Ametnik vastab» küsinud, millal puhastatakse graniitkillustikust rulluisutamiseks hästi sobivad Anne kanali äärne ja Raadi kergliiklusteed.

Anne kanali kergliiklustee puhastati graniitkillustikust ööl vastu neljapäeva. «Suures osas on see tee nüüd puhas,» ütles Tartu haljastuse peaspetsialist Inga Kiudorf. «Tee ääres on küll veel killustikku, mida ei saa masinaga ära koristada. See töö tehakse ka varsti ära.»

Raadilt Kõrvekülla viiva kerg­liiklustee eest hoolitseb Tartu vald. «Lähiajal puhastatakse tee ära,» kinnitas Tartu valla vallvanem Aivar Soop eile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles