Poola välisminister: eelmisel korral, kui Euroopa piire jõuga muudeti, oli tulemuseks varemeis Narva

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkia välisminister Miroslav Lajcak, Poola välisminister Radoslaw Sikorski, Rootsi välisminister Carl Bildt ja Eesti välisminister Urmas Paet neljapäeva õhtul Narvas Hermanni linnusega tutvumas.
Slovakkia välisminister Miroslav Lajcak, Poola välisminister Radoslaw Sikorski, Rootsi välisminister Carl Bildt ja Eesti välisminister Urmas Paet neljapäeva õhtul Narvas Hermanni linnusega tutvumas. Foto: SCANPIX

Poola välisminister Radosław Sikorski rääkis eile pärast kaheteistkümne Balti, Põhjamaade ja Visegradi riigi välisministri kohtumise lõppu, et on mitmes mõttes sümboolne, et kokkusaamine toimus just Eesti piirilinnas Narvas.

«Tahaksin tänada Urmas Paeti, et ta tõi meid siia Narva,» ütles Sikorski ajakirjanikele. «Pole võimalik mõelda paremat kohta kui Narva, arutlemaks kriisi üle, millega me hetkel vastamisi seisame.»

Ühelt poolt, märkis Poola välisminister, asub Narvas Eesti-Vene maapiiri ületuskoht, ning kõigile Narva kohtumisel osalevatele riikidele meeldiks, kui Venemaalt saabuks selliste piiriületuspunktide kaudu rohkem Vene turiste ning investoreid.

«Teisalt asub siin kaks kindlust, mis teineteisele otsa vaatavad,» märkis Sikorski. «Samuti me teame, et oleme praegu siin hoones (Tartu Ülikooli Narva kolledži uues majas – toim), nendel varemetel, milleks Narva paljuski muudeti Teise maailmasõja ajal. See oli eelmise korra tulemus, mil Euroopa riigijuht võttis endale õiguse muuta olemasolevaid piire jõuga, kasutades ettekäändena oma rahvuskaaslaste abistamist teistest riikides. Me teame, kuhu see välja jõudis - alustada võib kasvõi etnilisest puhastusest siinsamas Balti riikides – ning millist hinda pidid selle tagajärjel maksma Balti riigid, Kesk-Euroopa ning Nõukogude Liidu rahvad.»

Loe Narva kohtumisest põhjalikumalt Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles