Oranž vallutab maailma

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sobivad igaks tööks: Fiskarsi oranžid universaalkäärid.
Sobivad igaks tööks: Fiskarsi oranžid universaalkäärid. Foto: Toomas Huik

365 aastat tagasi Soome väikesest Fiskarsi-nimelisest külast alguse saanud rauatööstuse nüüdisaegne toodang on nii menukas, et näiteks oranži plastkäepidemega käärid on lausa disainiikooniks kuulutatud.

Meie põhjanaabrite vanimas tööstusettevõttes on aastasadade jooksul valmistatud rauast naelu, kirveid, traati, nuge, kõplaid, rattaid jm. 1832 rajati Fiskarsisse Soome esimene söögiriistade valmistamise tehas, kus lisaks nugadele hakati tegema ka kahvleid ja kääre. Viis aastat hiljem ehitati külla masinatsehh, kus omal ajal toodeti üle miljoni adra. Juba siis oli Fiskarsi nimi kvaliteedi sünonüüm.

1967. aasta on firma ajaloos väga tähtis, sest siis tuldi esimesena maailmas turule plastkäepidemega kääridega.

Muide, oranži värvini jõuti täiesti juhuslikult. Enne lõplikku otsustamist, kas hakata valmistama karmiinpunast, rohelist või musta värvi käepidemega kääre, otsustati teha proovipartii. Kuna masinasse oli jäänud mahlapressi tootmisest oranži värvi plastmassi, otsustas töömees omal algatusel teha ka apelsinikarva käepidemega käärid.

Hääletusel võitiski oranž musta ja nüüdseks on oranžist saanud kogu suure Fiskarsi kontserni tunnusvärv. Viimastel aastatel rakendatakse selle kõrval nii köögitarvete kui ka aiatööriistade uutes sarjades siiski ka musta.

Tänapäeva Fiskars on rahvusvaheline ettevõte, mille tuumiku moodustavate kaubamärkide Fiskars, Iittala ja Gerber tooted on tuntud hea disaini ja kasutajasõbralikkuse poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles