Film: valus-realistlik sissevaade saksa lesbipaari ellu

, Tallinncity.ee filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Kaks ema» («Zwei Mütter»)
Kaader filmist «Kaks ema» («Zwei Mütter») Foto: Wikipedia / Internet.

Interdistsiplinaarse festivali LadyFest Tallinn programm tõi möödunud nädalal kinos Artis ekraanile naisrežissööride loodud üheksa täispikka dokumentaal- ja mängufilmi ning ühe Eesti lühifilmide programmi. Üheks filmipärliks kavas oli ka viimasel PÖFFil linastunud saksa päritolu «Kaks ema» («Zwei Mütter»).

Pea igal suuremas mahus filmide tootmisega tegeleval riigil on välja kujunenud oma filmikuvand ja nišš. Nii nagu Norrat-Taanit tunneb laiem publik esmajoones suurepäraste peredraamade ning krimifilmide ja -sarjade järgi ning Hollandit südantsoojendavate lastefilmide kaudu, paistab Saksamaa sageli silma karmide ja jõhkrate noortefilmide poolest.

Selle kuvandi murdmisel teeb järjepidevalt head tööd Goethe Instituut koostöös Pimedate Ööde Filmifestivaliga, tuues Uue Saksa Filmi programmi raames ekraanile rabavalt ausaid ja tõepäraseid filme isiklikest ja ühiskondlikest suhetest. Kusjuures suur osa filme on üsna ambivalentsed (nagu elu ikka), rääkides keerulistest ja rasketest teemadest ning mattudes kohati argipäeva rutiini ja kurbmaguse valu alla, kuid mõjumata seejuures masendavalt vaid pigem lootusrikkalt («Finsterworld», «Vergiss mein nicht», «Eltern»)

Anne Zohra Berrachedi esimene täispikk film «Kaks ema» on üllatavalt aus ja sügavalt isiklik lugu lesbipaari püüdlustest spermadoonori abil lapsevanemateks saada. See tee ei ole mõistagi kerge ning ette tuleb hulgaliselt nii juriidilisi, bürokraatlikke kui emotsioonidest tulenevaid takistusi. Alguses nii entusiastlik lapsesoov hakkab igast tagasilöögist tulenevalt armastust täis suhtesse mõrasid tekitama ning kaks naist triivivad üksteisest aina kaugemale.

Seda väga delikaatset lugu jutustatakse usutavalt ja intiimselt. Berrached näitab oskuslikult tõetruult seda, mis toimub suletud uste taga – teiste inimeste kodudes. Filmi dokumentaalne stiil tekitab vaatajas tunde nagu ta seisaks nendel isiklikel ja intiimsetel hetkedel tegelaskujude kõrval, kuid tekitamata ebamugavust «piilumise» pärast, vaid pigem kaastunnet ja mõistmist. See paeluvalt eluline ja valus-realistlik sissevaade kahe naise – perekonna – ellu ja probleemidesse on vormilt minimalistlik, kuid süvenedes äärmiselt nüansirikas ja liigutav.

Film

«Kaks ema» («Zwei Mütter»)

Saksamaa 2013

Režissöör: Anne Zohra Berrached

Osades: Karina Plachetka, Sabine Wolf jt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles