Ilona Leib: Siimu 100 miljonit kavalust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilona Leib.
Ilona Leib. Foto: Erakogu.

Suhtekorraldaja Ilona Leib arutleb Postimehe palvel küsimuse üle, kas Eesti Panga garantiide skandaal mõjutab Siim Kallase väljavaateid peaministriks saamisel.

Tuleb tunnistada, et välja otsitud Siim Kallase nimega garantiikirjad 100 miljonile dollarile ainult toetavad Siim Kallase kui tõhusa kavaldaja kuvandit, kuid sellegipoolest ei saa need tema poliitilistele ambitsioonidele uue valitsuse loomisel takistuseks.

Siim Kallase usaldusväärsus poliitikuna ei põhine laitmatul minevikul, vaid suurte kogemustega tippjuhina hinnatakse teda kõrgelt kui asjade ärategijat ja kokkulepetele jõudjat. Kogu Siim Kallase poliitikas olemise aja on ikka ja jälle olnud üleval mõni küsimus tema ja raha suhetest, kuid ükski neist ei ole hävitanud Kallase kui võimeka, tõhusa ja töökindla poliitiku kuvandit.

Üheksakümnendad oli kombinaatorite ajastu, millele ei ole mõtet hinnanguid anda meie tänaste ootuste ja standardite kohaselt. Suurem osa praeguse Eesti jõukusest on vähemalt osaliselt  üheksakümnendate julge kombineerimise pitseriga. Parim viis minevikust distantseerumiseks tundub olevat valitsevatest tõekspidamistest ja standarditest rangemate nõudmiste kehtestamine iseendale.

Ei ole vist mõtet eriti ruumi pühendada sellele, et Siim Kallasel oleks tunduvalt mugavam valitsust kokku panna ja valitseda, kui neid segaseid rahaprobleeme ei oleks. Reaalpoliitika on hetkel aga selline, et selle pruudi akna all laulavad serenaadi kõik kosilased ning asjaolu, et sealjuures pruudi minevikust piinlikke seiku räägitakse, ei vähenda paraku konkureerivate kosilaste hulka, kes teda siiski väga heaks partiiks peavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles