Siim Kallas: loobun valitsuse moodustamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas laupäeval toimunud Reformierakonna ja Sotsiaaldmemokraatliku Erakonna läbirääkimistel.
Siim Kallas laupäeval toimunud Reformierakonna ja Sotsiaaldmemokraatliku Erakonna läbirääkimistel. Foto: Toomas Tatar

Reformierakonna senine peaministrikandidaat Siim Kallas teatas täna hommikul pärast erakonna juhatuse koosolekut ajakirjanikele, et loobub järgmise valitsuse moodustamisest.

«Põhjus on see, et klaperjaht, mis on minu vastu alanud, ei lõpe kunagi. Ma loobusin valitsuse moodustamisest. Mina ei ole see, kes uut valitsust moodustab,» ütles Kallas.

Kallase hinnangul ei saa peaminister ega erakonna esimees töötada, kui peab koos abilistega pidevalt üha uuesti ja uuesti vanu tegusid selgitama. «Kui tahetakse, siis saab kogu aeg üles kerida, ja ma näen, et see tahe on olemas. Kirjutatakse jälle artikkel kokku samadest asjadest, mis juba on ilmunud, seostatakse asju, mis ei ole omavahel seostatavad. Ole sa siis nüüd kõva poiss ja seleta 20 aasta taguseid finantsasju,» ütles ta. «Kuigi sa ütled kõigile, et raha ei liikunud kuskile ja bilansid on korras ja keegi pole midagi kaotanud, siis see inimesi ei sega. Las siis nüüd see asi jookseb siis oma rada.»

Kallas märkis, et see oleks koorem nii valitsusele, erakonnale kui koalitsioonipartnerile ning uus peaminister ei peaks seda endaga kaasa võtma. Seetõttu otsustas ta pärast pikka kaalumist ja perekonnaga nõu pidamist jätkata tööd Euroopa Komisjonis. «Reformierakond peab uusi läbirääkimisi ja tuleb valitsus kellegi teise ja kindlasti väga tubli inimese juhtimisel,» ütles ta.

Kallas pidas tõenäoliseks, et kokkuleppele jõutakse Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga, kellega Reformierakond on pidanud uue võimuliidu loomiseks konsultatsioone. «Arvan, et oleme palju tööd teinud ja usun, et see leping sünnib,» märkis ta.

Uus kandidaat selgub pärastlõunal

Reformierakonna juhatus arutab uue võimaliku peaministrikandidaadi esitamist täna pärastlõunal. Küsimusele, kas võimalikest kandidaatidest oli juttu ka hommikusel koosolekul, vastas Kallas, et muidugi oli. Samas ei soovinud ta nimedest veel rääkida, öeldes, et tegu on tundliku teemaga ja praegu pole midagi otsustatud.

Samuti ei soovinud ta öelda, kas järgmine võimalik peaministrikandidaat võiks tulla Kadriorgu presidendiga kohtuma suundunud reformierakondlaste seast, kelle hulka kuulusid erakonna esimees ja praegune peaminister Andrus Ansip, partei aseesimees Keit Pentus-Rosimannus ning fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi. «Arvan, et seal on kindlasti inimesi, kes seda ametit täitma kõlbavad, aga praegu pole otsustatud midagi, kuna minu avaldus tuli ka mõnevõrra ootamatult,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles