Aldo Kals: Ants Piip 130, kuid mitte ainult

, ajaloodoktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aldo Kals.
Aldo Kals. Foto: PP

Eesti on nii väike, et kus iganes jala maha paned, on tuttavad inimesed või olukorrad ootamas. Karksi vallas elavad mu lähedased sugulased ja Karksi-Nuia ise on mulle juba lapsepõlvest tuttav. Olen pärit Pärnu-Jaagupist, kus asub Uduvere õigeusu kirik, kus on hoiul tulekahjus kannatada saanud Tuhalaane kiriku ikonostaas ja palju muid reliikviaid.

Viljandimaa lätlastele

Tähistame Tuhalaanest pärit Eesti suure riigimehe Ants Piibu 130. sünniaastapäeva. Tegemist on silmapaistva ühiskonnategelasega, kes on pidanud kümneid väärikaid ameteid alates koolmeistri ja professori omast kuni ministri ja riigivanema omani. Tema elukäigust võib leida nii mõnegi ilukirjanduslikku huvi äratava seiga. Näiteks oli ta Eesti ajaloo auväärseima dokumendi, Tartu rahulepingu, aga ka häbiväärseima dokumendi, baaside lepingu kaasautoreid. Ega ma siin nii väga näpuga näidata ei soovi. Nende dokumentide sünd olenes demokraatia seisust Eestis. Esimesel juhul oli tegu demokraatia õitsengu, teisel aga selle kriisiga. Baaside lepingust me ei räägi, Ants Piip ise langes selle ohvriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles