Reinsalu: Reformierakond võinuks Kallase loobumise järel pausi teha

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Toomas Huik / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Urmas Reinsalu sõnul pidanuks Reformierakond pärast Siim Kallase valitsuse moodustamisest loobumist pausi tegema, mitte kohe järgmise peaministrikandidaadiga välja tulema.

«Varem on võimaliku peaministrikandidaadina läbi käinud Urmas Paeti nimi, täna hommikul teatasid Reformierakonna esindajad, et Hanno Pevkurist võib saada uue valitsuse moodustaja, nüüd käidi välja Taavi Rõivase nimi. Minu üleskutse oli hommikul Reformierakonnale võtta paus ja mitte tulistada nagu püstolkuulipildujast peaministrikandidaate välja,» ütles Reinsalu Postimehele.

President Toomas Hendrik Ilvesega täna erakorraliselt kohtunud Reinsalu väljendas riigipeale muret valitsuskriisi pärast praeguses rahvusvahelises julgeolekupoliitilises olukorras.

«Presidendi poolt oli mõistlik täna tekkinud kardinaalselt erinevas olukorras uuesti konsulteerida erakonnajuhtidega. Ma väljendasin presidendile tõsist muret, et me oleme praeguses julgeolekupoliitilises olukorras silmitsi mitmeetapilise valitsuskriisiga. Ma väljendasin lootust, et õnnestub moodustada ilma venitamata enamusvalitsus,» ütles Reinsalu Postimehele.

IRLi esimehe sõnul kahjustab praegune olukord kogu poliitika mainet ja on kindlasti oluliselt kahandanud Reformierakonna usaldusväärsust.

Reinsalu ei hakanud spekuleerima, kas Reformierakond ja IRL võivad siiski jätkata ühises koalitsioonis. «See sõltub erakondade hoiakutest, kuidas asjad edasi lähiajal kujunevad. Kindlasti on hästi tähtis see, et enamusvalitsus venitusteta paika saab. Kõigepealt on oluline see, et president kuulaks erakondade juhtide seisukohad ära ja esitaks omapoolse kandidaadi. Praeguses olukorras ma saan nentida ainult seda, et Reformierakond on küll selle usaldusväärsuse kaotanud, et riiki juhtida,» lausus ta.

Reinsalu kohtus täna ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseriga. Reinsalu sõnul oli kohtumise eesmärk arutada olukorda ja vahetada mõtteid. Mingeid koostööettepanekuid Reinsalu kinnitusel kohtumisel ei tehtud.

IRLi esimees ei kommenteerinud, kuid võimalik on, et Reformierakond ja sotsid siiski jõuavad ühise valitsuse moodustamiseni. «SDE ja Reformierakonna koalitsiooni jätan ma nendesse erakondadesse kuuluvate poliitikute teha. Selge on see, et Kallase taganemine tõi kaasa ulatuslikud muutused ning need jätavad kindlasti oma jälje kõigisse aruteludesse,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles