Olukorrast riigis: valimiste ühendamine viiks volikogude valimise lauaserva alla

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Ajakirjanikud Anvar Samost ja Barbi Pilvre leiavad, et erinevate valimiste viimine ühele päevale aitab koos kuludega ka demokraatiat kokku hoida.


Lõppeval nädalal esitasid 53 riigikogu liiget riigikogus menetlusse põhiseaduse muutmise eelnõu, mille kohaselt alates 2027. aastast toimuksid riigikogu ja kohalike omavalitsuste valimised samal päeval.

Anvar Samost sõnas tänases Raadio 2e saates «Olukorrast riigis», et valimiste ühendamine tuleks kasuks erakondadele, kellel on olemas oma väga tugev parteiaparaat ja kellel on olemas oma selged teemad. «Kahjuks tuleks see aga neile kohalikele volikogudele, kus erakonna poliitikaga väga reaalses elus ei ole midagi peale hakata,» ütles Samost.

Ta lisas, et kogu kampaania oleks sel juhul riigikogu valmiskampaania, kuhu tuuakse sisse mõne suurema omavalitsuse üksikud teemad. «Kogu ülejäänud omavalitsuste volikogude valimine käiks kusagil lauaserva all, mida avalikkus kuuleks ja näeks senisest võrreldamatult vähem.»

Ajakirjanik Barbi Pilvre täiendas, et kulude kokkuhoiu ettekäändel hakatakse kokku tõmbama demokraatiat. «Niigi on inimesed poliitilisest protsessist võõrandunud ja kui valimised kokku panna, siis paljud ei saagi valimiste ajal aru, milliste valimistega on tegemist ja sel juhul on distantseerumine tegelikust osalusest ühiskonnas veelgi suurem.»

Ühel ajal riigikogu valimisega jääks omavalitsustesse kandideerijate hääl Pilvre hinnangul prioriteetide sättimisel kuuldamatuks. «Esile seatakse suuri abstraktseid loosungeid ja konkreetsed lahendamist vajavad probleemid, mille alusel ka valija saaks oma valikuid teha, jäävad kõrvale,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles