Koigi lapsed õpivad mõisaajastu-hõngulistes, kuid samas tänapäevastes tingimustes

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endises tallis tegutseb nüüd lasteaed. Avamine 2013nda aasta oktoobris.
Endises tallis tegutseb nüüd lasteaed. Avamine 2013nda aasta oktoobris. Foto: Ene Pedak

Koigi mõisa äsja restaureeritud tallis tegutseb mullu novembrist Koigi lasteaed, samas asuvad ka põhikooli õpperuumid. Lisaks on projektirahaga valminud kaks parklat, kõnnitee, mänguväljak ja tuletõrje veehoidla. «See kõik on märkimisväärselt suurendanud mõisahoonete ja kogu Koigi asula turvalisust,» selgitab Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg. «Kvaliteetsed haridusvõimalused loovad kindlustunde ka noortele peredele vallas,» lisab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) regionaalkeskuse valdkonnajuht Jaak Puistama.

Eurotoetuste abil loodud projekti «Koigi mõisa talli rekonstrueerimine ja ümberehitus Koigi lasteaia Kalevipoeg ruumideks ja Koigi Põhikooli ruumideks» elluviimine aitas nii otseselt kui kaudselt kaasa ka töökohtade loomisele piirkonda, sest kaks avalikku teenust – lasteaia- ja koolihariduse teenus – on paremini korraldatud kui siiani,» ütleb Puistam. Nii lasteaed kui põhikool on nüüdseks ühise juhtimise all ning tööd jätkatakse Koigi Koolina.

«Loodavad lasteaiakohad võimaldavad ka väikeste laste emadel ja isadel minna tööle – see aga parandab perede sissetulekut, toimetulekut ja soolist võrdõiguslikkust,» teeb Puistam kokkuvõtte Euroopa Regionaalarengu Fondi ja Euroopa finantsmehhanismide toetuse abil valminud projekti edust.

Enne projekti algust oli Koigi vallas vaid 22 lasteaiakohta, kuigi vajadus oli ligi 40 koha järele. «Alushariduse kättesaadavus ei olnud tagatud kõikidele Koigi valla lastele,» ütleb Puistam. «Valla arengupotentsiaalis oli aga määravaks just inimkapitali osa,» täiendab vallavanem Kõljalg – kvaliteetsed haridusvõimalused loovad noortele peredele vallas kindlustunde.

Väärika hoone uus hingamine

«Koigi vallas on esimest korda selline olukord, kus üks hoone on lasteaia funktsiooniks ümber ehitatud,» räägib vallavanem – siiani on valla lasteaed tegutsenud ruumides (kortermajas, talumajas ja endises ambulatooriumis), mida ei ole lasteaiaks ümber ehitatud, vaid aja jooksul kohandatud. «Ühtlasi oleme vallas võtnud eesmärgi anda võimalikult suurele hulgale endistele Koigi mõisa hoonetele uus funktsioon ja elu,» sõnab Kõljalg.

Mõisa peahoones asub enamik Koigi kooli õpperuumidest, puuduolevad ruumid – nagu käsitöö, kodunduse ja tööõpetuse klassid – on projekti käigus rajatud Koigi mõisa endisesse ratsahobuste talli.

18. sajandi II poolel ehitatud tallimaja on kirju minevikuga. Varem paiknesid seal tõllakuur ja tallipoisi eluruumid. Lähiminevikus on hoonet kasutatud ka elanike kariloomade hoidmiseks, hoone loodepoolses otsas on aga asunud poiste tööõpetuse klassid.

Nüüd paiknevad hoone esimesel korrusel kahe lasteaiarühma ruumid ning üks õppeklass, katusekorrusel veel kaks õppeklassi.

Kvaliteetsed õpitingimused

«Paremad avalikud teenused aitavad hoida elanikke maapiirkonnas,» väidab Jaak Puistam EASist. «Projekti realiseerumine tõi kaasa Koigi valla elanikkonna stabiliseerumise.» Puistami sõnul on noorte elukohavalikul sageli määrava tähtsusega just lasteaiakohad ja kvaliteetset haridust andva kooli olemasolu piirkonnas.

«Lapsevanemad saavad olla kindlad, et lasteaiateenus on hästi korraldatud ning nende lapsed õpivad tänapäevastes tingimustes,» ütleb vallavanem Kõljalg. «Neil on olemas ka suur õueala Koigi mõisapargi näol.»

Eeltaotluse esitamise järel oli Eesti sügavas kriisis, mistõttu oli vallavanema sõnul vahepeal natuke kõhe. «Et kas saame hakkama või mitte,» selgitab ta, «kuid otsustasime koos volikoguga, et põhitaotlus esitatakse ning hoone rajatakse.» Toetuseta oleks tema sõnul pidanud pigem kaaluma olemasolevate ruumide rekonstrueerimist. «See osa Koigi mõisa kompleksist oleks sel juhul siiani kasutusest väljas ja lagunemas.»

Projekti tulemusena valmis Koigi külas 814,2 m² suurune lasteaia ja kooli õpperuumidega hoone, kus on olemas lasteaia rühmaruumid (tualett-, magamis-, mängu- ja riietusruumid) kahele eraldi rühmale ja ühine söögiruum (koos ettevalmistusruumiga), personaliruumid, lisaks kooliruumid (kolm õppeklassi, tualettruumid ja töökoda) ning muud hoone abiruumid.

Projekti käigus korrastati hoone ümbrus – rajatati mänguväljak, kõnniteed, parkimiskohad (personalile ja lastevanematele), majandusõu, tuletõrje veevõtukoht, lisaks paigaldatakse välisvalgustus ja prügikastid. 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles