Gaasiõnnetusi põhjustavad seadmete vale hooldamine ja kasutamine

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasipliit.
Gaasipliit. Foto: AFP/SCANPIX

Gaasiavariide ja -õnnetuste peamisteks põhjusteks olid mullu ohutusnõuete eiramine ning seadmete vale paigaldamine, hooldamine ja kasutamine.

Gaasiavariide ja -õnnetuste ennetamiseks tuleb gaasiseadet nõuetekohaselt kasutada ja hooldada ning lasta spetsialistil regulaarselt gaasisüsteemi kontrollida.

Gaasitöid ei tohi teha ise, vaid selleks tuleb kutsuda majandustegevuse registris registreeritud ehk pädev gaasitööde ettevõtja.

Mullu registreeriti 281 gaasiavariid, millest üks oli tööstusgaasiga seotud plahvatus, kus hukkus üks ja sai kannatada kaks inimest. Kõige sagedamini olid väljakutsed gaasiavariilistele olukordadele seotud gaasilekke või -lõhnaga.

Tsentraalgaasiga seotud väljakutseid oli 180 ehk 64 protsenti kõigist väljakutsetest ning balloongaasiga seotud väljakutseid 51 ehk 18 protsenti kõigist väljakutsetest. Ülejäänud juhtudel oli tegemist mõne muu põhjusega.

Sarnaselt eelnevate perioodidega toimus kõige enam gaasiavariisid Tallinnas (112) ja Ida-Virumaal (100).

Gaasiavariisid oli enim eluhoonetes ning valdavalt oli tegu kortermajade ühisomandis olevate gaasitorustike pihkamistega. Gaasiavariisid õuealadel oli ligi neli korda vähem.

Tehnilise Järelevalve Amet saab lisaks päästeametile andmeid gaasiavariide ja -õnnetuste kohta võrguettevõtjatelt. Viimastele laekus mullu kaebusi tsentraalgaasi tarbivatelt klientidelt 357 korral, neist 235 korral tuvastati ka reaalselt puudusi nagu näiteks leke, pihkamine vms.

Võrguettevõtjatele kuuluvate gaasipaigaldiste ehk gaasitorustike kaitsevööndi tingimusi rikuti 31 korral.

Kuidas gaasiavarii korral toimida?

  • Võimalusel sulgeda gaasi juurdevool
  • Võimalusel lülitada ohtlikus piirkonnas välja elekter
  • Mitte kasutada ruumis lahtist tuld ja elektrit. Igasugune süüteallikas (lahtine tuli, elektrisäde jms) võib gaasi süüdata ja tekitada plahvatuse
  • Tuulutada ruume akende ja uste avamisega
  • Eemalduda ohutsoonist
  • Informeerida ohust teisi inimesi ja vajadusel häirekeskust.

Lisainformatsioon gaasiseadmetele ja –paigaldistele kehtivatest hooldus- ja kasutusnõuetest on kättesaadav TJA ohutusportaalis.

Tehnilise Järelevalve Amet tuletab meelde, et alates selle aasta jaanuarist on keelatud täita ja müüa nn vanu punaseid gaasiballoone, mille nõuetele vastavus ja ohutus ei ole tuvastatav ning millel puudub Pii-märk.

Inimesed, kellel hetkel on kasutusel vana punane gaasiballoon, võivad gaasi balloonist lõpuni tarbida ning seejärel tuleb paigaldada uus ja ohutum gaasiballoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles