Rõivas: koalitsioonikõnelused on võimalik lõpetada kiiresti

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Liis Treimann

Reformierakonda kuuluva peaministrikandidaadi Taavi Rõivase sõnul on võimalik lõpetada Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) koalitsiooniläbirääkimised kiiresti, kuid konkreetseid tähtaegu ta ei nimetanud.

«Me alustame läbirääkimistega homme. Ma olen optimist ja usun, et on võimalik üsna lühikese aja jooksul lõplikult otsad kokku sõlmida. Eeldused kokkuleppe sõlmimiseks on loodud seni toimunud aruteludega. Tähtaja täna väljalubamine ei ole mõistlik, kuna me ei tee seda koalitsiooni kahekesi SDE esimehe Sven Mikseriga, vaid meil on mõlemal meeskonnad, kes läbirääkimistelaua taga teemad detailideni läbi arutavad. Kindlasti soovime hoida ambitsioonikat tempot, aga  me ei soovi seda teha kiirustades,» ütles Rõivas.

Tema sõnul mõistavad nii Reformierakond kui ka SDE, et erakondade põhimõtted pole paljudes küsimustes sarnased ja seetõttu ei pane pooled lauale asju, mille kohta on teada, et see ei ole partnerile vastuvõetav. «Me keskendume ühisosa leidmisele ja ma olen Sven Mikseriga nõus, et ühisosa on olnud ootamatult palju,» lausus Rõivas.

Ta lisas, et järgmise aasta riigieelarve on praegu just stardifaasis ja just praegu on õige aeg langetada esimesed otsused eelarve kohta.

Nii Rõivas kui ka SDE esimees Sven Mikser kinnitasid, et ministrikohtade jaotusest ei ole erakondade delegatsioonid veel rääkinud.

Rõivase sõnul on koalitsiooniläbirääkimistel tava, et kõigepealt lepitakse kokku sisuteemadel ja seejärel asutakse kohtade jaotuse juurde.

Mikser kinnitas ajakirjanikele, et ükski minister salaja ametisse ei saa ja kui õige aeg on käes, saavad sellest kindlasti teada ka ajakirjandus ja avalikkus. Mikser ei spekuleerinud teemal, millisele ministrikohale tema uues valitsuse asub. Küsimusele, kas kaitse- ja välispoliitikaga tegelenud Mikser võiks asuda uues valitsuses tegelema mõne sellise teemaga, vasta ta, et kindlasti tahavad erakonnad panna ministrikohtadele inimesed kes on sel alal asjatundlikud.

Seni kokkulepitu sisu Rõivas ja Mikser täna veel ei avalikustanud. Mõlemad märkisid, et ei ole mõtet rebida erinevaid teemasid kogu paketist välja ja kui koalitsioonilepe on allkirjastatud, jõuab see ka avalikkuse ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles