Balti riikide parlamendijuhid tegid Roomas ühisavalduse Ukraina toetuseks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipud.
Ukraina lipud. Foto: SCANPIX

Eesti, Läti ja Leedu parlamentide esimehed Ene Ergma, Solvita Aboltina ja Loreta Graužinienė tegid Roomas toimunud Euroopa Liidu spiikrite konverentsil ühisavalduse Ukraina toetuseks.

Avalduses tuntakse sügavat muret kriitilise olukorra pärast Ukrainas seoses Venemaa agressiooniga.

Avalduses märgitakse, et Vene Föderatsiooni seadusandja luba kasutada Venemaa relvajõudusid Ukraina territooriumil ei ole kooskõlas rahvusvahelise õigusega luues sellega ohtliku pretsedendi. Venemaa tegevus rikub Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust ning on tõsiseks ohuks rahumeelsele ja demokraatlikule arengule regioonis.

Ebaseadusliku referendumi läbiviimise otsus Krimmis Venemaaga liitumiseks ei ole kooskõlas Ukraina põhiseadusega ja on seetõttu lubamatu.

Avalduses kutsutakse Euroopa Liidu liikmesriike koos rahvusvahelise kogukonnaga astuma kiireid samme rahu kindlustamiseks ja julgeoleku tagamiseks regioonis.

Avalduses mõistetakse otsustavalt hukka Venemaa sõjaline agressioon Ukrainas ja Krimmi okupeerimine. Balti riikide parlamendijuhid kutsusvad üles tühistama otsused, mis ei ole kooskõlas rahvusvahelise õigusega.

Kolme Balti riigi parlamendi esimehe ühisavalduses väljendatakse täit toetust Ukraina Ülemraadale ja ollakse solidaarsed Ukraina rahvaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles