Noored paluvad tulevaselt peaministrilt valimisea langetamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Bõstrov
Triin Bõstrov Foto: Erakogu

Eesti Noorteühenduse Liit leiab, et Taavi Rõivas võiks oma valitsemisaja teha suureks, langetades valimisea 16 aastale.

«Eesti Noorteühenduste Liidu eesmärk on, et 16-aastased saaksid valida juba 2017. aasta kohalikel valimistel,» kirjutab Eesti Noorteühenduste Liidu juhatuse aseesimees Triin Bõstrov oma avalikus pöördumises Taavi Rõivase poole.

Ta viitab, et valimisea langetamise idee on olnud Eesti poliitikute laual juba üle kümne aasta. «Mõlemad uue valitsuse partnerid (Reformierakond ja SDE) on mitmeid aastaid rääkinud sellest kirglikult kui oma teemast. Uues valitsuses on tegu sel juhul siis ühise teemaga,» leiab ta ning lisab, et see on oluline kogu ühiskonnale, sest valimisea langetamine on oluline teadlike kodanike pealekasvatamiseks.

«Valimisea langetamise eesmärk on pakkuda olulist ja väga elulist praktilist kogemust kodanikuks olemiseks võimalikult noorele inimesele. Tegu on väga hea täiendusega gümnaasiumiharidusele, kuna 16-aastased noored on enamasti 9. või 10. klassis,» kirjutab liit.

Bõstrov märgib, et valimistulemused muutuvad selle muudatusega minimaalselt, sest noori vanuses 16-17 aastat on vähe, kuid noores eas valimas käimine hakkab määrama tulevikus  nende harjumust olla hea kodanik.

«Valimisea langetamine kujundab omanikutunnet. Omanikutunne tähendab kodaniku lojaalsust oma riigi suhtes ja soovi kodumaa arengusse panustada,» viitab liit oma avalduses.

Liit tõdeb, et valimisea langetamiseks on vaja muuta põhiseadust, kuid toob välja rea poliitikuid nii Reformierakonnast, IRList, SDEst kui Keskerakonnast, kes on selle idee suhtes poolehoidu väljendanud.

«Idee õigsust näitab ka praktika. Austria langetas 2007 juba valimisiga ning nende noortepoliitika spetsialist Marek Staszczyki ütles kaks aastat tagasi, et Eesti on selleks enamgi valmis, kuna Eesti noored tunduvad olevat aktiivsemad ja ettevõtlikumad kui Austia noored. Valimisea langetamise otsus on vastu võetud näiteks Brasiilia 1988. aastal, Ecuador 2008. aastal, mõnel Briti saarel(Man, Jersey ja Guernsey). 2013. aasta lõpus langetas valimisiga Malta: see hakkab kehtima 2015. aastast.»

«Hea tulevane Eesti peaminister Taavi Rõivas, palun tee nii, et Eesti 200. aastapäeval 2118 saavad meie tulevased põlved lugeda ajalooraamatustest järgmist: «Iseseisvuse taastanud Eesti oli tubli innovaator paljudes eluvaldkondades alates IT-st lõpetades riigikorraldusega. Iseäralik oli suurte reformide elluviimine noorte peaministrite käe all: näiteks Mart Laar oli 1992 peaministriks saades 32-aastane ning tema valitsus keeras Eesti idast läände. Taavi Rõivas oli 2014 peaministriks saades 34-aastane ning tema valitsuse käe all alustati valimisea langetamisega 16. eluaastale. Eesti oli üks esimesi riike maailmas, kes seda tegi,» lõpetab liit oma pöördumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles