Ansip: riik peab spordiklubidele appi tulema

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu infotunnis vastas peaminister Andrus Ansip Tarmo Tamme esitatud küsimusele spordi rahastamise kohta.

Tamm tõi esile probleemid, mis on seotud spordiklubide stipendiumide ja töötasude maksmisega. Ta soovis teada, kuidas lahendatakse keeruline olukord nii, et maksuamet oleks rahul ja spordiklubid saaksid edasi tegutseda.

Ansipi sõnul peavad nii valitsus kui ka seadusandja tunnistama oma tegematajätmisi ja ka seda, et praegused regulatsioonid ei ole spordiklubide jaoks üheselt mõistetavad. «Umbes 30% juhtudel on treeneritele makstud palka, ühes palgaga ära makstud ka kõik vajalikud maksud riigi seaduse järgi, aga 70% juhtudel ei ole makstud makse ja ei ole makstud treeneritele palka, vaid on makstud stipendiume,» selgitas Ansip.

Tema hinnangul ei saa päris ühemõtteliselt näpuga näidata spordiklubide peale, süüdistada neid maksupettuses ja muudes halbades kavatsustes. Peaministri hinnangul on ilmselt olnud ka võimalus seadust mitmeti tõlgendada. «Kontroll pole juba varases staadiumis olnud piisavalt tõhus. Tulenevalt sellest pole saadetud spordiklubidele ka üheselt mõistetavaid signaale,» tunnistas peaminister.

Tema sõnul on meie kohtud mitmetes lahendites asunud ühemõttelisele seisukohale, et palka ei saa asendada stipendiumiga - kui on töösuhe, siis tuleb maksta palka ja palgalt tuleb maksta ka kõik vajalikud maksud. Ansipi sõnul tuleb meil neid otsuseid kõigil austada. «Siin ei ole süü ühepoolne. Riik peab appi tulema spordiklubidele selleks, et nemad saaksid maksud ausalt ära maksta,» ütles Ansip.

Peaministri sõnul on järgmisest aastast kavandatud 3,5 miljoni euro suurune toetus spordiklubidele, et nad saaksid kõik treenerite palgad palkadena välja maksta.

Postimehes on palju kajastamist saanud konkreetne juhtum seoses Martin Reimi Jalgpallikooli kohtuprotsessiga. Möödunud nädalal jättis Tallinna Halduskohus rahuldamata MTÜ Spordiklubi Martin Reimi Jalgpallikool kaebuse Maksu- ja Tolliameti maksuotsuse peale, millega nõuti jalgpallikoolilt enam kui 18 000 euro suuruse maksusumma tasumist.

«Eluaeg olen selle riigi nimel võidelnud, aga nüüd öeldakse kohtuotsusega, et olen teadlik maksudest kõrvale hoidja. Praegu on tunne, et ei tahagi selle riigi heaks enam midagi teha – aga eks see on muidugi hetkeemotsioon,» rääkis Reim pärast kohtuotsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles