Koraalikogumik viib kaasa laulma

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvakoraalikogumiku üks koostajaid, Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud Elke Unt viis selle näha ka Jakob Hurdale, kes on eesti rahvaluule kogumise algatajaid.
Rahvakoraalikogumiku üks koostajaid, Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud Elke Unt viis selle näha ka Jakob Hurdale, kes on eesti rahvaluule kogumise algatajaid. Foto: Sille Annuk

Alates reede esimestest minutitest kuni pühapäeva pärastlõunani kõlab Tartu kirikutes ja mitmel pool vabas õhus tavalisest veidi erinevaid laule. Kõik see kuulub vaimuliku laulupeo ja kirikupäeva juurde.


Kõige arvukamalt lauljaid, pillimehi ja kuulajaid koguneb mõistagi Tartu lauluväljakule laupäeva õhtul. Kuid laulmiseks läheb ka Maarja kirikus 11. juuni südaööl, kui algab palvus Taizé lauludega.
Kolm päeva vältava suurürituse programmis on mitmes eas kuulajatele mõeldud paljude muude sündmuste kõrval koraaliõhtu «Laulge kaasa!». See on 11. juuni hilisõhtul Peetri kirikus, kus lauldakse ühiselt rahvakoraale.

Tavatu ühislaul

«See on huvipakkuv ja tavatu, sest teadaolevalt ühislaulmist niimoodi rahvakoraalidega ei ole proovitud. Neid on küll laulnud Linnamuusikud, Triskele, Heinavanker, Vara ja teised ansamblid,» ütles Maarja koguduse kirikumuusik Elke Unt. «Kasutusel on koraaliõhtul selleks puhuks valminud kogumik. Orelit saatepillina ei kasutata.»

«12 rahvakoraali» laulud valisid ja kogumiku koostasid Kärri Toomeos-Orglaan, Ergo-Hart Västrik (mõlemad Tartu Ülikool), Helen Kõmmus (kirjandusmuuseum) ja Elke Unt. Noodigraafika eest hoolitses Mattias Aabmets (Elleri muusikakool). Üllitas Hugo Lep­nurme Muusikaühing.

Kogumikku on valitud koraalid, mida on paslik laulda ühiselt paastumaarjapäevast jaanipäevani. Neile lisaks on õhtulauluna tuntud koraal «Nüüd hingvad inimesed» ja meieisapalve koraaliparafraas «Oh Isa taevariigi sees».

Kirikust pärit

Rahvakoraalide tekstid on pärit kiriku lauluraamatutest, seetõttu ei saa neid laule pidada täielikult rahvaloominguks, selgitab kogumiku eessõna. Samuti tuginevad paljud viisivariandid otseselt kirikulauludele. Kodus laulduna need viisid muutusid ja mugandusid rahvalikuks.

Sündmusi igale eale
• 11., 12. ja 13. juunil on Tartus Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku kirikupäev ja vaimulik laulupidu.
• Tulemas on umbes 3500 koorilauljat, kümned puhkpilliorkestrid, hulgaliselt noortefestivalil osalejaid ning palju külalisi välismaalt.
• Laulupeol on murdekeelne moto «Mu mano tulge, latse».
• Kavas on kontserdid, konverents, lastepäevad, noortefestival jpm.
• Koraaliõhtu rahvakoraalidega «Laulge kaasa!» on 11. juunil kell 23 Peetri kirikus.
• Organistid Anneli Klaus, Anna Humal, Elke Unt ja Urmas Taniloo annavad 12. juunil kell 14 kontserdi Peetri kirikus.
• Laulupidu algab 12. juunil kell 17 Tartu lauluväljakul.
• Kogu ürituse programm on veebis http://eelk.ee/kirikupaev2010/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles