Tartu Ülikool lükkab Akadeemia Nordi kosjad tagasi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektori Alar Karise kinnitusel ei pidanud Akadeemia Nord liitumistingimusi sobilikuks.
Tartu Ülikooli rektori Alar Karise kinnitusel ei pidanud Akadeemia Nord liitumistingimusi sobilikuks. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli valitsus tegi tänasel istungil nõukogule ettepaneku lõpetada liitumisläbirääkimised Akadeemia Nordiga. Suure tõenäosusega otsustab liitumise lõpetada ka 18. juunil kogunev ülikooli nõukogu.


Liitumisprotsessi lõpetamise põhjuseid on kaks, selgitas Tartu Ülikooli kommunikatsioonijuht Illari Lään. Esiteks üleminekuhindamise negatiivne tulemus ning teiseks Tartu Ülikooli seatud tingimused, millega Akadeemia Nord ei nõustunud.

Tartu Ülikooli õppeprorektori professor Birute Klaasi sõnul olid läbirääkimised Akadeemiaga Nord algselt väga konstruktiivsed, ent Eesti Kõrghariduse Kvaliteediagentuuri komisjoni üleminekuhindamine näitas, et kõik Akadeemia Nord õppekavad ei saanud positiivset hinnangut.

«Olukorras, kus akadeemia psühholoogia õppekava sai negatiivse hinnangu ning marketingi ja reklaami õppekava sai jätkamise õiguse vaid tähtajaliselt, oleks  akadeemia õppetegevuse ühitamine Tartu Ülikooli akrediteeritud õppekavadega väga keeruline,» selgitas õppeprorektor.

Nii jõudiski ülikooli valitsus seisukohale, et ülikoolil ei ole võimalik jätkata läbirääkimisi Akadeemia Nord ühinemiseks ülikooliga.

Rektor Alar Karise sõnul alustasid mõlemad institutsioonid liitumisläbirääkimisi heas usus. Ka ülikooli nõukogu otsustas 28. mai istungil jätkata liitumisläbirääkimisi, ent selgete tingimustega, et  Akadeemia Nord liitumisel tuginetakse vaid ülikoolis kehtestatud kriteeriumitele ja korrale nii õppekavadele ja õppejõududele esitatavate kvaliteedinõuete, juhtimise kui ka muude aspektide osas.

«Akadeemialt Nord on tänaseks laekunud aga vastus, kus Tartu Ülikooli nõukogu seatud tingimusi ei peeta paraku vastuvõetavaks,» tõdes Karis.

Birute Klaasi sõnul on ülikool valmis vastu võtma aga Akadeemia Nord üliõpilased, kes avaldavad soovi varasemate õpingute ja töökogemuse arvestamise (VÕTA) korras täita Tartu Ülikoolis kehtivatel tingimustel õppekava. «Kes ülikooli õppekavade kriteeriumid täidavad, saavad oma õppetöö edukalt Tartu Ülikooli diplomiga lõpetada,» pakkus Klaas akadeemia üliõpilastele.

Valmisolekut Nordi tudengeid üle võtta väljendasid ka TÜ õigusteaduskonna, majandusteaduskonna ning sotsiaal- ja haridusteaduskonna dekaanid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles