Mis on lahti poliitikaga?

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Margaret Thatcher 
«Kõned ja intervjuud»
Kirjastus SE&JS, 2013
208 lk
Raamat Margaret Thatcher «Kõned ja intervjuud» Kirjastus SE&JS, 2013 208 lk Foto: Pm

Inimesed on hakanud kahtlema demokraatliku süsteemi ja selle institutsioonide tulevikus. Nad umbusaldavad poliitikuid. Sõltumatutel (partei)liikmetel on vähem ruumi. Parteid ei vaidle enam parteidega. Eeldatakse, et valimisprogramm on loetelu lubadustest, mis hääle andmise eest hiljem täidetakse. Poliitiliseks võtmesõnaks on kasv.

Poliitiliste debattide rõhuasetus on kandunud inimestelt majandusele. Inimestel on raske, kui mitte võimatu pääseda otsuseid langetava ametniku jutule. Kaks kolmandikku inimestest arvab, et neil pole piisavalt sõnaõigust selles, kuidas valitsus riiki juhib. Avaldatakse üha enam artikleid ja peetakse kõnesid teemal, kuidas kaasata inimesi senisest enam valitsuse otsustamistesse ja võimaldada neil teatud otsuste langetamisel osaleda.

Ülaltoodud laused ei ole pärit Marju Lauristini sulest, Rahvakogu ettekannetest või mõne Eesti poliitkriitiku viimase paari aasta artiklist. Kuigi võiks, sest täpselt neist asjust ja isegi väga sarnasel viisil on ka meil viimasel ajal väga palju räägitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles