Sanktsioonidega karistatud Sevastopoli linnapea müüb Tallinnas elektroonikat

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmi peaminister Sergei Aksjonov, Venemaa president Vladimir Putin ja Sevastoopoli linnapea Aleksei Tšalõi õnnitlevad poolsaare Venemaa koosseisu tõstmise puhul Kremlis üksteist.
Krimmi peaminister Sergei Aksjonov, Venemaa president Vladimir Putin ja Sevastoopoli linnapea Aleksei Tšalõi õnnitlevad poolsaare Venemaa koosseisu tõstmise puhul Kremlis üksteist. Foto: Reuters

Euroopa Nõukogu külmutas esmaspäeval teiste seas Venemaa anneksiooniga Sevastopoli linnapeaks tõusnud Aleksei Tšalõi varad, kelle ettevõte Tavrida Electric Export müüb Tallinnas tööstuselektroonikat.

Gallup

 

 
Küsitluses on osalenud  inimest

Vaatamata sellele, et nii Euroopasse sissesõidukeeld ja kõikide varade külmutamine pidi hakkama kehtima kohe pärast otsuse langetamist, pole Tavridale igapäevaseks tegutsemiseks seni mingisuguseid takistusi seatud.

«Oleme teadlikud, et meie omaniku suhtes kehtestati sanktsioonid, kuid meie tegevust see ei mõjuta,»selgitas ettevõtte müügijuht Balti- ja Põhjamaades Jevgeni Garmaš. «Tehingud toimuvad, maksame arveid ja töötajatel pole mingisugust kahtlust, et ka palka makstakse õigel ajal.»

Välisminister Urmas Paeti sõnul tuleks sanktsioonide alla sattunud isikute vara külmutamisel blokeerida nii isiklikud kui ka neile kuuluvate ettevõtete pangaarved. «Sanktsioonide mõte seisneb selles, et nad ei saaks oma vara võõrandada ja pangaarveid kasutada,» selgitas Paet. «Sanktsioonide tagamise eest vastutab politseiameti rahapesu andmebüroo.»

Politseist kinnitati, et sanktsioonide kehtestamine ei too kaasa eriüksuslaste operatsioone musta nimekirja kantud isikute suhtes. «Vastavalt rahvusvahelise sanktsiooni seadusele peavad kõik isikud, see tähendab näiteks pangad, iseseisvalt rakendama otsekohalduvat Euroopa Nõukogu määrust ja muu hulgas külmutama rahvusvaheliste sanktsioonide subjektide rahalisi vahendeid ja majandusressursse,»täpsustas keskkriminaalpolitsei pressiesindaja Kaarel Kuusk. «Pangad peavad ise külmutama nende isikute arved, kelle kohta märge kehtib ja rahapesu andmebüroole teadaolevalt on selle ettevõtte kõik Eestis asuvad kontod külmutatud. Politsei saab järelpärimise korral vaid kinnitada või ümber lükata, kas isik on nimekirjas või teda seal pole.»

2003. aastal asutatud Tavrida Electric Export kuulub Musta mere äärsest Tööstusdisaini Instituudist välja kasvanud Tavrida Electric Tööstusgrupile, tegeledes regionaalmüügiga, turustamisega ja valmistoodangu kokkupanemisega. Ettevõtte sihtturud asuvad Ida-Euroopos, Kesk-Idas, Usbekistanis, Mongoolias ja Vietnamis. Ettevõtte kontorid asuvad Tallinnas, Vilniuses, Moskvas ja Kairos. Alates  1967. aastast osales tegeles ettevõtte eelkäija  allveelaevastiku seadmetes kasutatava vaakumtehnika uuringutes ja väljatöötamises.

Eestiga on seotud USA poolt musta nimekirja pandud tooraineärimees Gennadi Timtšenko, kes müüs vaid päev enne sanktsioonide kehtestamist oma osaluse Gunvor Groupis rootslasest tegevjuhile Torbjörn Törnqvistile. Gunvor juhib suurt osa oma tehinguid Tallinna kaksiktornides asuva kauplemisfirma Tarcona kaudu.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles