Kapo Venemaa mõjutustegevusest Eestis: sama vana propaganda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei aastaraamat.
Kaitsepolitsei aastaraamat. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitsepolitseiameti kinnitusel pole Venemaa mõjutustegevus Eestis Ukraina kriisiga seoses ägenenud, vaid sama vana propagandat lastakse ikka ja jälle käiku.

Kapo pressiesindaja Harrys Puusepp ütles Postimehele, et Venemaa mõjutustegevus on Eesti ja teiste endiste Nõukogude Liidu liikmete suunal toimunud aastaid. «Ukraina suunal on muutunud see, et mõjutustegevust ei üritatagi enam peita «pehme jõu» sildi taha, vaid mõjutamine toimub relvade toel ehk ühe võimalusega «kõvast jõust»,» rääkis ta.

«Eesti vastasest uuest suunast või erilisest aktiivsusest pole põhjust rääkida – sama vana propaganda, kus  lausvaled on segatud kokku pooltõdedega ning lastakse need ajaloolise tõena taaskasutusse,» ütles Puusepp.

Ta märkis, et Eesti-vastast mõjutustegevust ei saa vaadelda lahus Ukraina ega ka teiste Euroopa riikide vastasest mõjutustegevusest. «Venemaa propagandamasin käsitleb venekeelset diasporaad ühe või vähemalt ühendatava sihtgrupina, kelle arvamusega manipuleerides püütakse mõjutada nii Krimmi elanike suhtumist kui Eesti suguste riikide reaktsiooni ja edasisi otsuseid,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles