Valjala lapsevanemad tahavad lasteaialastele bussisaatjat

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht

Valjala alevikust kaugemates külades elavad lapsevanemad soovivad, et vald toetaks lasteaialaste lastehoiust koju saamist, palgates selleks täiskasvanud reisisaatja. Hommikul lasteaeda viiksid lapsevanemad oma võsukesed endiselt ise.

«Meie eesmärk on, et vald maksaks tugiisikule, kes oleks õpilasliinibussis lasteaialaste reisisaatjaks,» ütles Valjala valla haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Kaire Kiil Saarte Häälele.

Praegu peavad vanemad viima oma lapsed hommikul Valjalga ja neile õhtul ka järele minema. Külad asuvad aga Valjalast kaugel ja päevas tuleb sõita kokku 50–60 km, mis on Kiili sõnul vanemate jaoks suur aja- ja rahakulu.

Samal ajal sõidab iga pere värava tagant läbi ka õpilasbuss, mis on peredele tasuta, kuid sinna ei võeta lasteaialapsi ilma täiskasvanud saatjata.

Sama probleem on ka Kõnnu–Jööri–Jõelepa õpilasliinil, kus sõidab sama buss, mis Siiksaare liinilgi. «Me ei nõua, et reisisaatja peaks olema nüüd ja kohe, kuigi, mida varem reisisaatja tööle pannakse, seda parem,» möönis Kaire Kiil, lisades, et tore oleks, kui vald leiaks koostöös lasteaiaga vähemalt sügiseks olukorrale mingi mõistliku lahenduse. Praegu on lastel ajutine bussisaatja, kelle kulutused katavad lapsevanemad ise vabatahtlikkuse alusel.

Kungla, Nurme, Turja ja Siiksaare külast käib Valjala lasteaias sel aastal 24 last, järgmisel aastal tõenäoliselt kuni 21 last, kes vajavad reisisaatjat.

Valla haridus- ja kultuurikomisjon näeb võimaliku lahendusena lisada Valjala lasteaia koosseisu kasvataja abi ametikoht (veerand kohta), kelle ülesandeks oleks laste saatmine õpilasbussis. Selle täitmiseks ei võetaks tööle eraldi inimest, vaid liidetaks see koht selle töötaja töökohaga, kes ei tööta praegu täiskoormusega.

Teine lahendus oleks suurendada lasteaia töötasukulusid bussisaatja lisatasu võrra.

Valla haridus- ja kultuurikomisjon on arutanud seda teemat kaks korda. Samuti on omavahel mõtteid vahetanud valla maaelukomisjoni liikmed, kes on lapsevanemate ettepanekut toetanud.

Sotsiaalkomisjonilt ei ole seni veel vastust tulnud. Loodetavasti hakkab teemat tuleval teisipäeval arutama ka Valjala volikogu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles