Ukraina saatusest sõltub me tulevik

Mohamed A. El-Erian
, Riigikogu liige, Valga gümnaasiumi vilistlane (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Postimees / Scanpix

Kui jaanuari lõpul Kiievi südalinnas jääkottidest barrikaadidega piiratud Maidanil ringi liikusin ja seal inimestega juttu ajasin, sai mulle kiirelt selgeks: tulemas on murrangulised ajad. Siis arvasin, et murrang tuleb eeskätt Ukrainas endas. Inimesed olid ju vabaduse eest nõus surema. Praeguseks on Venemaa agressiooni tõttu aga sellest välja kasvanud täiesti uus ajastu kogu Euroopas, võimalik et isegi maailmas.

Juba eelmise aasta sügisel oli ilmne, et Venemaa ei lase Ukrainat niisama lihtsalt Euroopale lähemale. Augustis anti esimene hoiatav hoop kaubandusblokaadiga, millele järgnes otsene surve toonastele Ukraina juhtidele.

Veel oktoobri keskpaigas rääkis Viktor Janukovitš Eesti kohtumistel, et kuigi Julia Tõmošenko on teenitult vangis, loodab ta ikkagi jõuda Euroopa Liiduga assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepingu allakirjutamisele. See pidi sündima novembri lõpul Vilniuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles