Peep Ilmet: ise seisvad

, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Ilmet
Peep Ilmet Foto: Liis Treimann

Luuletaja Peep Ilmet selgitab lahti oma laulutekstiks saanud luuletuse «Taandujad», millele sai tema hinnangul Postimehe arvamus- ja kultuurilisas AK osaks väärtõlgendus.

Mulle on äärmiselt vastumeelt hakata mõne oma luuletuse sõnumit pikalt-laialt ümber jutustama. Kuid kuna luuletusest «Taandujad» on saanud tänu helilooja Erkki-Sven Tüürile ka koorilaul, aga osa inimesi on laulu teksti mõistmisega raskustes, teen erandi. Liiati on mõistmisraskustesse sattunud ka ajaloolane Margus Laidre oma Postimehes ilmunud essees. Põhiliselt tegeles tema kirjutis tõesti põletavaks muutunud rahvusvahelise päevaprobleemiga, aga kahjuks raamistas ta oma kirjutise minu luuletuse väärtõlgendusega.

Luuletus «Taandujad» ilmus laiemale lugejaskonnale 1990. aastal kogus «Mõraseks mõistetud meel». Jäägu Laidre veider määratlus, «surveaja rahvalaulude» rubriik, tema südametunnistusele, sest sellise määratluse alla saaks paigutada pea kõik Eesti isamaaluule, ärkamisajast alates. Ja mida muud kui «surveaja rahvalaulud» on väga paljud kõigi laulupeolaulude tekstid? Pole ka ime, sest paraku on erinevaid surveaegu olnud oi kui pikalt ja pidevalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles