Reinsalu: USA väed võivad sel aastal Baltikumi saabuda

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti õhuruumi turvavad NATO hävitajad
Eesti õhuruumi turvavad NATO hävitajad Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tuntud USA sõjaajaloolane ja välispoliitika analüütik Max Boot kirjutas veebiajakirjas Commentary, et Ühendriigid võiksid väed Balti riikidesse viia, enne kui Venemaa president Vladimir Putin seda nõrkust ära kasutab, nagu ta tegi Ukrainas ja Gruusias. Kaitseminister Urmas Reinsalu nõustus ja ütles, et see ei ole võimatu.

Reinsalu sõnul on see väga hea mõte ja pole võimatu, et see ka selle aasta jooksul juhtub. «Ma toetan seda kahel käel,» ütles kaitseminister Postimehele. «See, et Ameerika sõdurid oleksid püsivalt Eestis, oleks üks meie kõige tugevamaid julgeoleku tagatisi.»

Kui suurriigi vägesid siia püsivalt paigaldada ei ole võimalik, siis püüab kaitseministeerium roteerivaid üksusi siia kutsuda. Kui ka seda ei juhtu, siis Reinsalu sõnul vähemalt paigaldada siia nende varustus või viia läbi visiite ja õppuseid.

«Ega juhuslikult ei saada meie sõjalised partnerid praegu õhukaitsesse lennukeid juurde,» jätkas Reinsalu. Selliste sammudega püüavad kaitseministri sõnul Euroopa ja lääneriigid Venemaale kui võimalikule agressorile näidata, et meie riikides on sõjaline kohalolu füüsiliselt olemas.

Reinsalu tegi jaanuaris Ühendriikide kaitseminister Chuck Hagelile ettepaneku Balti riikidesse roteeriv suurriigi üksus saata. «Ta võttis selle kaalumiseks ja ei väljendanud eitavat hoiakut,» ütles Reinsalu. «Kindlasti on see idee Ukraina sündmuste valguses saanud hoopis teise mõõtkava.»

Ka USA asepresident Joe Biden ütles eelmisel nädalal Vilniuse-visiidi jooksul, et roteerivad üksused võivad Balti riikidesse saabuda. Ta sõnas, et USAs on hakatud uurima, kuidas vägesid Baltikumi tuua nii, et see oleks mõlema poole väeosadele efektiivne.

«Ma arvan, et see on täiesti mõistlik,» ütles Reinsalu. «Juba selle aasta perspektiivis võiks olla Ameerika Ühendriikide roteeriv üksus Balti riikides. Meie huvi oleks, et üks selle selge paiknemiskoht oleks Eestis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles