Kodustamine muutis koerad rumalamaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia metsik koer dingo
Austraalia metsik koer dingo Foto: SCANPIX

Austraalia teadlaste sõnul muutis koerte kodustamine nad rumalamaks ja laisemaks.

Zooloogide sõnul sõltuvad kodustatud koerad inimestest, selle tõttu ei ole nende intelligentsus enam sama, mis huntidel ja metsikutel koertel, kirjutab Discovery News.

«Kodustamine tõi kaasa selle, et koerad kaotasid metsikus looduses vaja läinud probleemide lahendamise oskuse. See kaotus ilmnes ka geneetilisel tasandil ning hakkas edasi kanduma,» selgitasid zooloog Bradly Philips Smith.

Ta selgitas, et tänapäeva hulkuvatel koertel on ellujäämisega suuri raskusi ning nad sõltuvad suurel määral inimeste toiduülejääkidest.

«See võtaks väga mitu põlvkonda, kui neil koertel areneks uuesti looduskeskkonnas ellujäämiseks vajalikud kognitiivsed omadused,» lisas Smith.

Smith ja ta kolleeg Carla Litchfield tegid tõukoerte ja metsikute koerte dingodega intelligentsuskatse. Dingode puhul on tegemist tuhandeid aastaid tagasi metsistunud kodustatud koerlastega, kes  tulid Austraaliasse Kagu-Aasiast ning on seal juba paar tuhat aastat elanud.

Nagu oletati, oli dingodel rohkem metsikuid instinkte ja käitumisviise, mis neil paremini toime aitavad tulla.

Katses tuli loomadel leida läbipaistvast V-kujulisest barjäärist kauss toiduga. Barjääril olid ka uksed, mis käisid lahti sisse- või väljapoole. Katsealustel koertel tuli leida viis, kuidas toiduni jõuda.

Kõik dingod jõudsid toiduni 20 sekundiga, kasutades uksi.  Tõukoerad aga otsisid ja otsisid ning sattusid segadusse. Nad püüdsid barjääri ümber lükata, selle alt kaevata ning haukusid abi saamiseks, kuid toiduni ei jõudnud.

Teadlaste arvates saaksid selle katsega kõige paremini hakkama hundid.

«Hundid on üldistes ja iseseisvust nõudvates probleemilahendamise ülesannetes koertest paremad. Samas on koerte sotsiaalne suhtlemine parem – nad suhtlevad inimestega ja õpivad uusi asju nende tegevust jälgides,» sõnasid uurijad.

Teadlase Rob Appleby sõnul on metsikute ja kodustatud koerte kognitiivsetes võimetes erinevus selle tõttu, et nende evolutsiooniline areng on kulgenud eri suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles