Eesti kutsub Türgit üles lõpetama Twitteri blokeerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgis keelati sotsiaalvõrgustik Twitter.
Türgis keelati sotsiaalvõrgustik Twitter. Foto: Urmas Nemvalts

Eesti peab sotsiaalmeediakanali Twitter blokeerimist Türgi poolt tugevaks väljendusvabaduse piiramiseks ning kutsub Türgit üles blokeerimine lõpetama.

«On kahetsusväärne, et Euroopa Liidu kandidaatriik Türgi on otsustanud sulgeda sotsiaalmeediakanali Twitter – see on tugev samm väljendusvabaduse piiramiseks,» sõnas välisministeeriumi pressiesindaja BNSile.

Tema sõnul kutsub Eesti Türgit üles mitte astuma väljendusvabadust piiravaid samme ning tagama vaba juurdepääsu internetile kõigile, kuna väljendusvabadus on iga indiviidi põhiõigus ning demokraatliku ühiskonna nurgakivi.

«Eesti kui Internetivabaduse koalitsiooni ühe asutajaliikme ja eesistuja ning ÜRO inimõiguste nõukogu liikme jaoks on väljendusvabadus virtuaalruumis inimõiguste lahutamatu osa, mille toetamine internetis on sama oluline kui kõik teised inimõiguste kaitse ja edendamisega seotud tegevused. Ühesugused õigused ja vabadused, sealhulgas väljendusvabadus, peavad kehtima nii avalikus kui virtuaalruumis,» sõnas ta.

Türgi võimud blokeerisid neljapäeva hilisõhtul ligipääsu suhtlusvõrgustikule. Korruptsiooniskandaali sattunud peaminister Recep Tayyip Erdoğan oli mõni tund varem ähvardanud Twitteri ja teised sotsiaalmeediasaidid «välja juurida».

Riikliku uudisteagentuur Anatolia teatel blokeerisid võimud tehniliselt ligipääsu Twitterile, sest võrgustik eiras Türgi kohtu korduvaid käske kõrvaldada seadusevastaseks kuulutatud lingid.

Türgi president Abdullah Gül lubas nädalavahetusel, et valitsus tühistab nii kodu- kui välismaal rohkesti pahameelt tekitanud Twitteri-keelu juba varsti.

«Internetti ja teisi selliseid platvorme ei ole legaalselt võimalik sulgeda,» ütles Gül Ankaras enne visiiti Hollandisse. «Ma usun, et see probleem laheneb varsti.»

Türgis on Twitteril rohkem kui 10 miljonit kasutajat.

ÜRO kutsus teisipäeval Türgit lõpetama Twitteri blokeerimist, andes mõista, et Ankara võib sotsiaalvõrgustiku kasutamist keelates rikkuda oma rahvusvahelisi kohustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles