Lotmanil on plaan saada rohelistele 11 parlamendikohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste esimene eestkõneleja Aleksei Lotman
Roheliste esimene eestkõneleja Aleksei Lotman Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Roheliste uueks esimeseks eestkõnelejaks valitud riigikogu liige Aleksei Lotman on oma sõnul veendunud, et rohelistel on Eestis piisavalt toetajaid, nii et erakond võiks kevadistel valimistel saada parlamenti 11 kohta.

Lotmani sõnul on enamik pingeid erakonnas nüüd lahenenud või lahenemas. Ta nägi uue juhatuse ühe olulise ülesandena kriisist õppimist ja tegevuse kavandamist nii, et edaspidi selliseid kriise ei tuleks. «See ei tähenda eriarvamuste mahasurumist, vaid õppimist, kuidas neid mõistlikult lahendada ja kuidas vältida eriarvamuste ülekasvamist tüliks,» lausus ta.

Üldkoosolekul kokkulepitud kompromiss, et tüli osapooled taanduvad juhatusest, ei tähenda Lotmani sõnul siiski, et tõrjutaks nende panust ja mõned neist löövadki erakonna töös aktiivselt kaasa. «Mõned tülis osalenud siiski paistavad olevat kibestunud, kuid loodame ka sellest üle saada ja juhatuse poolt sellele kaasa aidata,» sõnas ta.

Lotman teatas, et erakond valmistub juba kõigi jõududega kevadel toimuvateks riigikogu valimisteks ja loodab saada uues parlamendis vähemalt 11 kohta. Praegu on roheliste päralt 6 riigikogu tooli.

Lotman kinnitas, et tal on olemas hea plaan sellise tulemuse saavutamiseks. «Selle plaani üldolemus on väga lihtne ja tugineb sellele, et tegelikult on ühiskonnas umbes kümnendik või natuke rohkem neid inimesi, kes mõtlevad oluliselt kaugemale kui ainult oma tänased mured, kes mõtlevad ühiskonna pikaajalistele probleemidele. See eristabki rohelisi teistest inimestest, meie asi on nendeni välja jõuda ja neile ausalt ära seletada, mis on meie plaanid,» sõnas poliitik.

Tema sõnul ei tasu suhtuda nii, nagu oleks kõik poliitikud ühesugused. «Ma ei taha öelda, et me oleks mingid pühakud või inimlikult teistest paremad, aga meie programm on see, mis meid teistest eristab.»

«See programm eristub selle poolest, et nii Eesti kui maailma inimeste pikaajalised huvid on esikohale seatud, ettepoole tänastest probleemidest,» sõnas Lotman, lisades, et rohelised tegelevad siiski ka tänaste asjadega, kuid ilmne on rõhuasetuse vahe.

Tema sõnul kinnitavad ka sotsioloogilised uurimused, et pikema aja peale mõtleb vähemalt 10 protsenti inimestest sellises ühiskonnas nagu Eesti, kus elementaarne heaolutase on saavutatud.

«Laias laastus homse peale mõtlemine ei toimugi tänase arvelt. Rohelised töökohad ja uus roheline lepe on Euroopa roheliste praegune programmiline seisukoht, mida hakatakse täpsustama sügisel Eestis toimuval Euroopa roheliste volikogul. See tähendab, et praegusest majanduskriisist väljumine peab toimuma, panustades nendele majandusharudele, mis võivad tuua majanduskasvu ja on ka keskkonnasäästlikud,» leidis Lotman.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles