Keskerakond ei toeta lõpphääletusel põhikooli- ja gümnaasiumiseadust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Keskerakond teatas, et jätab täna riigikogus lõpphääletusele mineva haridussüsteemi reformiva põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse toetuseta, kuigi keskerakondlaste eelmise nädala väljaütlemistest võis aru saada, et nad seaduseelnõu toetavad.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon otsustas täna mitte toetada põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu, sest sellega pannakse kohalikele omavalitsustele täiendavaid kohustusi ilma nende täitmiseks raha eraldamata ning sulgemise ohtu satub ligi sada väiksemat gümnaasiumi, vahendas erakonna pressiesindaja.

«Läbi Keskerakonna esitatud muudatusettepanekute sai eelnõu algsest parem, kuid sellest jäi siiski väheseks, et eelnõu toetada,» ütles endine haridusminister Mailis Reps. «Seaduse eelnõu sõnastab mitmed valdkonnad lubamatult üldiselt ja jätab haridusministrile liiga suure vabaduse seadust oma määrustega sisustada. Keskerakond ei saa anda mandaati ministrile haridusreformiks, mille sisu ja tegelik kulu ei ole teada.»

Repsi sõnul säilib seaduse vastuvõtmisel oht, et haridusminister Tõnis Lukas sunnib koolivõrgu korrastamise ja riigigümnaasiumide loomise sildi all sulgema ligi sada gümnaasiumi, mis enamjaolt asuvad maapiirkondades.

«Samuti paneb seadus omavalitsuste õlgadele täiendavaid ülesandeid kooli- ja õppekeskkonna loomisel, kuid ei anna nende täitmiseks raha,» märkis Reps.

Reps ütles, et kahjuks ei leidnud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses toetamist mitmed head Keskerakonna ettepanekud, mis puudutavad näiteks tasuta koolitoidu tagamist ka gümnaasiumi õpilastele, laste koolieelset ettevalmistust ja pikapäevakoolide loomist.

Reps tõi seaduse plussidena esile, et täpsustatud on koolikohustuse täitmist, nõudmisi õpetajatele ja õpilastele ning samuti on arvestatud erivajadustega õpilastega.

Eelmisel nädalal ütles Reps Postimees.ee'le, et kuigi Keskerakonna jaoks on seaduseelnõus probleemseid kohti, ei hakata nende pärast eelnõu siiski maha hääletama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles