India kohus vabastas eestlastest laevakaitsjad kautsjoni vastu

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India politsei toimetamas 18. oktoobril 2013 Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse.
India politsei toimetamas 18. oktoobril 2013 Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse. Foto: AFP / Scanpix

India Tamil Nadu osariigi kohus otsustas täna vabastada kautsjoni vastu mullu oktoobris vahi alla võetud eestlastest laevakaitsjad.

Välisministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et välisministeerium on mullu 18. oktoobril kinni peetud firmale AdvanFort kuuluva laeva Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmete vabastamise otsusest teadlik. Vabastamise tingimused ja üksikasjad selguvad lähiajal.

Välisministeeriumi teatel vabanevad laeva meeskonnaliikmed vabanevad eeldatavasti selle nädala lõpul. Laeva meeskonnas on 35 liiget, teiste seas 14 laevakaitsjatena töötanud Eesti kodanikku.

Abistamaks mehi vanglast vabanemisel ning nende edaspidiseks toetamiseks sõidab Chennaisse Eesti New Delhi saatkonna konsul Margus Särglepp. Eesti saatkond Indias lahendab koostöös laevafirmaga AdvanFort Eesti kodanike vabanemise järel nende elukorralduse praktilised küsimused, teatas välisministeerium.

 Eesti saatkond Indias on teinud kõik selleks, et tagada meestele asjatundlik juriidiline abi, samuti selleks, et meeste tingimused kinnipidamise ajal oleksid inimlikud ning turvalised. Regulaarsetel kohtumistel on konsul meremehi abistanud hügieenivahendite, ravimite ja muu vajalikuga.

 Välisministeerium ja Eesti saatkond Indias on järjepidevalt suhelnud India ametivõimude ja teiste kaasatud riikide esindajatega.

 Välisministeeriumi esindajad on hoidnud püsivalt ühendust laeva meeskonnaliikmete lähedastega nii vahetutel kohtumistel kui ka e-posti ja telefoni teel. Lisaks on välisministeerium aidanud lihtsustada omaste suhtlust laeva meeskonnaliikmetega ning koostöös Ühendkuningriigi kolleegidega varustanud kinnipeetavaid esmatarbekaupadega.

India võimud süüdistavad vahistatud laevakaitsjaid ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Indias kinnipeetud laeva Seaman Guard Ohio meeskond esitas veebruari lõpus Madrase ülemkohtule uue taotluse, mis võimaldaks neil pääseda vabaks kautsjoni vastu. Eelmise kautsjoni vastu vabastamise taotluse lükkas India kohus tänavu jaanuaris tagasi.

Laev Seaman Guard Ohio sattus India vetesse mullu 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. Laeva pardalt konfiskeeriti 35 relva ja 5680 padrunit.

18. oktoobril vahistas kohus laeva 33 meeskonnaliiget. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla. Laeva 25 piraadiküti hulgas on 14 eestlast, kuus britti, neli indialast ja üks ukrainlane.

AdvanForti teatel sattus laev India vetesse, sest põgenes tsüklon Phailini eest. Tsüklon tabas aga India osa, mis jäi kaugele sellest, kust laev avastati.

Politsei sõnul liikus laev teadmata põhjustel kaua aega India lähedal. Korrakaitsjatele jäi samuti selgusetuks, miks oli laevale ostetud 1500 liitrit diiselkütust ebaseaduslikult, kui selle oleks saanud hankida legaalselt India sadamatest.

India suhtub relvastatud kaitsemeeskondadesse kaubalaevadel äärmiselt tundlikult pärast seda, kui Itaalia merejalaväelased tapsid üle-eelmisel aastal kaks India kalurit. Merejalaväelased kuulusid kaubalaeva kaitsemeeskonda ja avasid kalurite pihta tule, pidades neid ekslikult piraatideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles