George W. Bush tervitas Eestit NATOga liitumise aastapäeva puhul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine USA president George W. Bush veebruaris 2014 Dallases esinemas.
Endine USA president George W. Bush veebruaris 2014 Dallases esinemas. Foto: SCANPIX

USA endine president George W. Bush tervitas Eestit ja teisi Balti riike peagi saabuva NATOga liitumise kümenda aastapäeva puhul.

«Õnnitlen Eesti rahvast ajal, mil tähistate NATOga liitumise kümnendat aastapäeva. Kaitstes vabaduse põhimõtteid, saab teie tulevik olema helgem, kui keegi meist võis kujutleda sel pimedal okupatsiooniajal,» kirjutas Bush eesti keeles ilmunud raamatu «Eesti NATO lugu 1991-2004» saatesõnas.

Bush oli USA president aastatel 2001-2009, ajal, mil Balti riigid tegide ettevalmistusi NATOga liitumiseks ning said 2004. aasta aprillis Põhja-Atlandi alliansi täisliikmeteks.

«Eesti ja teiste Balti riikide iseseisvuse taastamine tasandas Nõukogude Liidu poolt tekitatud suure ülekohtu.Pärast Berliini müüri langemist oli vaimustav näha, et Baltimaade inimesed nõuavad oma vabaduse taastamist,» kirjutas Bush. «Presidendina Eestit külastades jäi mulle sellest kena mälestus. Oli uhke tunne näha Eestit, Lätit ja Leedut võtmas sisse oma õigustatud kohta NATO täisliikmetena. Tagades selle, et eelneva põlvkonna kogetud ülekohus ei kordu enam kunagi,» märkis Bush.

Eesti NATO Ühing esitleb raamatut «Eesti NATO lugu» reedel riigikogu valges saalis. Raamatu saatesõna on kirjutanud ka president Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles