Levada-keskuse küsitlus: Venemaal on õigus annekteerida NSVLi endisi vabariike

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuviljade hinnad on antud nii grivnades kui rublades, et Simferopoli elanikud hakkas harjuma Vene rahvusvaluutaga.
Puuviljade hinnad on antud nii grivnades kui rublades, et Simferopoli elanikud hakkas harjuma Vene rahvusvaluutaga. Foto: SCANPIX

Suur osa venemaalastest leiab, et Vene Föderatsioonil on õigus annekteerida endisi Nõukogude Liidu vabariike, selgub sotsioloogilisi uuringuid korraldava Levada-keskuse küsitlusest.

Valdav enamus venemaalasi leiab, et Venemaal on õigus liita endaga kunagisi NSVLi alasid, kus elavad venelased. 58 protsenti vastanutest leidis, et «Venemaal on see õigus olemas, sest omasid tuleb kaitsta», vahendas UNIAN.

28 protsenti oli seisukohal, et «üldiselt pole Venemaal selleks õigust, kuid Krimmi liitmisel Venemaaga käitus riik väärikalt ja vastavalt rahvusvahelistele normidele».

Vaid 4 protsenti arvas, et «Venemaal pole selleks mingeid õigusi, riigi tegutsemist ei saa võtta teisiti  kui võõra territooriumi annekteerimisena ja sõjalise interventsioonina iseseisva riigi vastu». Küsimusele ei osalnud vastata 10 protsenti.

Suur osa ehk 38 protsenti toetab lisaks Krimmile ka teiste Ukraina regioonide liitmist Venemaaga juhul, kui «mingi regiooni elanikud tahavad referendumi tulemuse järgi eralduda Ukrainast ja astuda Venemaa koosseisu».

Samas pole mainitud, et kohalike referendumite korraldamine pole kooskõlas Ukraina seadustega.

79 protsenti küsitletutest oli veendunud, et Krimmi annekteerimine annab tunnistust sellest, et Venemaa on naasmas oma traditsioonilise suurriigi (velikaja deržava) rolli juurde, kinnitades oma huve postsovetlikus ruumis.

9 protsenti oli aga veendunud, et «tegemist on Vene võimude suureneva avantürismiga, mille abil püütakse elanikkonna tähelepanu juhtida eemale reaalsetelt sotsiaalsetelt ja majanduslikelt probleemidelt, korruptsioonilt, Vene võimudega rahulolematuselt». 13 protsenti jäi sellele vastamisega hätta.

Küsitlus, mis puudutas 18-aastaseid ja vanemaid venemaalasi, viidi läbi 21.-24. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles