ELi sõjalise komitee esimees: Eesti pühendumus kohustab meid solidaarsusele

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu sõjalise komitee esimees kindral Patrick de Rousiers ja Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras.
Euroopa Liidu sõjalise komitee esimees kindral Patrick de Rousiers ja Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras. Foto: Kaitseväe peastaap / www.mil.ee

Täna Eestit külastanud Euroopa Liidu sõjalise komitee esimees kindral Patrick de Rousiers ütles, et hindab kõrgelt Eesti kaitseväe ja ametivõimude pühendumust Kesk-Aafrika Vabariigi missiooni käivitamisel, seda eriti viimaste nädalatel Euroopas aset leidnud sündmuste valguses.

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrase sõnul on Kesk-Aafrika Vabariigi missiooni kiiremas korras käivitamine hädavajalik, et vältida olukorra halvenemist. Eesti on valmis Euroopa Liidu juhitavale EUFOR RCA missioonile lähetama rühma-suuruse üksuse koos toetuselemendiga, vahendas kaitseväe peastaap.

Kohtumisel tutvustas kindralmajor Terras Euroopa Liidu sõjalisele juhile Eesti arusaama regioonis valitsevast julgeolekuolukorrast ja Ukraina sündmustest tingitud muutustest. Samuti arutati Euroopa Liidu poolt Venemaale kehtestatavate sanktsioonide mõju ning võimalikke muutusi liidu välis- ja julgeolekupoliitikas.

Kindral de Rousiers sõnul hindab ta kõrgelt Eesti valmidust panustada oma üksustega riikides, millega Eestil puudub otsene ajalooline kokkupuude, kuid see omakorda kohustab Euroopa riike näitama üles solidaarust olukorras, kus Eesti tunneb ennast survestatuna.

Kindral de Rousiers kohtus veel kaitseminister Sven Mikseri, kaitseministeeriumi asekantsler Sven Sakkoviga ja Balti kaitsekolledži ülema kindralmajor Vitalijus Vaikšnorasega. Pärastlõunal pidas de Rousiers kooli õppuritele Euroopa julgeolekut käsitleva loengu.

Euroopa Liidu Sõjaline Komitee on kõrgeim sõjaline juhtorgan Euroopa Liidus, kuhu kuuluvad kõigi liikmesriikide kaitsevägede juhatajad. Komitee annab nõu poliitika- ja julgeolekukomiteele. Lisaks sellele annab kindral de Rousiers sõjalist nõu ka ELi välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrgele esindajale Catherine Ashtonile.

Eesti osaleb hetkel Euroopa Liidu missioonil Malis väljaõppemeeskonna ja staabiohvitseridega, kelle ülesanne on Mali relvajõudude väljaõppe ja nõustamise korraldamine koos teiste Euroopa riikide kaitseväelastega. Varem on Eesti osalenud Euroopa Liidu operatsioonil Althea Bosnia Hertsegoviinas ning piraatlusevastasel operatsioonil Atalanta Punasel merel.

Järgmisel aastal panustab Eesti ELi Põhjala lahingugruppi. Ligi 2000-meheline Põhjala lahingugrupp on 2015. aasta esimesel poolel valmisolekus, et osaleda Euroopa Liidu operatsioonidel. Eesti on olnud koos Soome, Rootsi, Norra ja Iirimaaga Põhjala lahingugrupis 2008. ja 2011. aastal, 2015. aastal osalevad esmakordselt lahingugrupi koosseisus ka Läti ja Leedu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles