ELF: Narva bastioni renoveerimistöödel hukkusid kaitsealused nahkhiired

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahkhiir Narva bastionis.
Nahkhiir Narva bastionis. Foto: Lauri Lutsar.

Eestimaa Looduse Fondi (ELF) ekspert Lauri Lutsar avastas märtsi keskpaigas, et käimas on renoveerimistööd Narva Victoria bastioni kasemattides ja püssirohukeldris, kus samal ajal talvituvad nahkhiired. Kaks neist leiti surnult, üks hinge vaakumas.

ELFi teatel alustati renoveerimistöid Narva bastionikäikudes ilmselt juba möödunud aasta novembris, eelneva nahkhiireinventuuri tulemusi arvestamata, nahkhiire-eksperte teavitamata ning nendelt nõu küsimata. Tõenäoliselt on hukkunud nahkhiiri rohkem, osa neist võib olla elusalt kinni müüritud.

«Talvitamisperioodil septembrist maini ei oleks tohtinud bastionikäikudes ega püssirohukeldris töid teha, kuna nahkhiirtele on vaja vaikust, pimedust, suurt õhuniiskust ja nullilähedast temperatuuri. Ehitajad kütsid aga ruume puhuritega, loomulikult polnud võimalik vältida müra tekitamist ja valgustamist,» selgitas Lutsar.

«Sellistes tingimustes ärkavad nahkhiired liiga sageli. Suure tõenäosusega võib nahkhiirtel lõppeda edukat talvitamist võimaldav rasvavaru,» lisas ta.

Sarnane juhtum leidis aset ka Tallinnas Mustjõe ääres, kus talvel lammutati nahkhiirtele talvituspaigaks olev kelder. Mõlemast kahetsusväärsest juhtumist on teatatud keskkonnainspektsioonile. Praegu on keskkonnainspektsiooni andmetel tööd Narva bastionites peatatud.

Kõik meil talvitavad nahkhiired kuuluvad II kategooria kaitsealuste liikide hulka. Nende tahtlik häirimine talvituspaikades on looduskaitseseaduse järgi keelatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles