Jõgeva maavalitus tellis maali Eesti lipu õmblemisest

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgeva maavalitsuse tellitud maal esimese Eesti lipu õmblemisest Põltsamaal. Teose autor on Põltsamaa kunstiseltsi ja kunstikooli eestvedaja Ethel Hakkaja ning tema õpilased.
Jõgeva maavalitsuse tellitud maal esimese Eesti lipu õmblemisest Põltsamaal. Teose autor on Põltsamaa kunstiseltsi ja kunstikooli eestvedaja Ethel Hakkaja ning tema õpilased. Foto: Johannes Haav

Jõgeva maavanema Viktor Svjatõševi kabinetti kaunistab Põltsamaa kunstiseltsi ja kunstikooli eestvedaja Ethel Hakkaja ning tema õpilaste tehtud õlimaal, mis kujutab esimese sinimustvalge lipu õmblemist Põltsamaal 130 aastat tagasi.

Maavanem Viktor Svjatõševi sõnul soovib maavalitsus kaunistada oma ruume maalidega, mis kujutaksid Jõgevamaal toimunud ajaloolisi sündmusi. «Esimesena tellisime Põltsamaa kunstiseltsi eestvedajalt Ethel Hakkajalt maali algselt Eesti Üliõpilaste Seltsi lipuks olnud esimese sinimustvalge lipu õmblemisest Põltsamaal».

Maalil kujutakse Põltsamaa kihelkonnakooli tütarlaste käsitööõpetajat Emilie Rosalie Beermanni lipu õmblemas. Kangaid lipu õmblemiseks osteti teadaolevalt Põltsamaal asunud Leihbergi kaubamajast.

Mõõtmetes 50 X 100 cm maal valmis kunstnik Ehtel Hakkaja ja tema õpilaste ühise loominguna. Algul sai teost vaadata Jõgeva kultuurikeskuses. Nüüd ripub ajaloohõnguline taies Jõgeva maavanema kabinetis. «Asjahuvilised on oodatud ka siia selle kunstiteosega tutvuma,» märkis Svjatõšev. Kui aga Põltsamaal tähistakse sinimustvalge lipu õmblemise 130. aastapäeva, esitletakse maali ka sellele pidulikul sündmusel.

Emilie Rosalie Beermanni (1860-1896) õmmeldud sinimustvalge lipu õnnistas 1884 aasta 4. juunil Otepää kirikus õpetaja Rudolf Gottfried Kallas (1851-1913), kes tegutses ka teoloogi, pedagoogi ja kultuuriloolasena.

Järgmisena on maavalitsusel kavas tellida kunstiteos esimese sinimustvalge lipu hoidmisest nõukogude okupatsiooni ajal Jõgeva vallas Vaimastvere lähedal asuvas Lääne-Mardi talus.   Talu peremehe, õigusteadlase Karl Auna (15. mai 1914 Vaimastvere - 21. märts 1995 Toronto), sünnist möödub tänavu sada aastat.

«Maali autorina soovime näha Vaimastvere mailt Paduvere külast võrsunud noort kunstnikku Sandra Läänet, kellega lähiajal ka lepingu sõlmime,» avaldas maavanem. Eesmärk on tellida ajalooteemalised maalid just neilt kunstnikelt, kes on ühe või teise sündmuse toimumispaigaga ka ise seotud, lisas Svjatõšev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles