Sõjakooli parima lõputöö autor uuris Al-Qaeda värbamismeetodeid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda liider Osama bin Laden.
Al-Qaeda liider Osama bin Laden. Foto: SCANPIX.

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Kõrgemas Sõjakoolis käesoleval aastal kaitstud põhikursuse lõputöödest tunnistati parimaks Ragnar-Aleksander Jõgi lõputöö, mis käsitles värbamismeetodeid, mida Al-Qaeda kasutab oma lihtliikmete värbamiseks.

Töö olulisus seisneb selles, et see aitab mõista Al-Qaeda, mis on mitmete autorite hinnangul arenenud küllaltki selge struktuuriga organisatsioonist kümnete tuhandete toetajatega rahvusvaheliseks liikumiseks, edukuse põhjuseid, vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Mõistmaks, kuidas täienevad sellise liikumise read, võrreldi Al-Qaeda värbamismeetodeid eriteenistuste traditsiooniliste värbamismeetoditega ning leiti, et nende vahel on märkimisväärseid sarnasusi. Niisugune teadmine aitab kindlasti paremini mõista lääneriike endiselt ähvardava Al-Qaeda tegevusmeetodeid ja seega ka probleeme, mis tuleb lahendada võitluses Al-Qaedaga.

Analüüsist selgus ka, et Al-Qaeda kohaneb muutustega ja kasutab oma ideoloogia levitamiseks ning poolehoidjate värbamiseks oskuslikult meedia ja interneti võimalusi ning asetab võrreldes eriteenistustega suuremat rõhku värvatavate usulis-kultuurilisele taustale ja sotsiaalsetele suhetele.

Kokku kaitsti Kaitseväe Ühendatud Õppeasutustes tänavu 12 lõpu- ja 11 magistritööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles