Vahur Kalmre: kabinetis sündinud otsus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre.
Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre. Foto: Margus Ansu / Postimees

Olen ikka arvanud, et kohalik poliitik peab kõigele muule lisaks oskama kahte asja: rääkima enne otsustamist nendega, keda tema otsused mõjutama hakkavad, ning nägema ette mitu sammu, missugune on tema otsuste mõju.

Tartu linnavalitsuse äsjane määrus välikohvikute varajasema sulgemise kohta ning eriti sotsiaaldemokraadist abilinnapea Kajar Lemberi väljaöeldu paneb aga arvama, et saab ka teisiti. Ei räägi ja ei näe ette.

Miks niisugune arvamus, et ei räägi? Aga sellepärast, et eilses ajalehes ütlesid mitmed Tartu kesklinna baaride ja kohvikute pidajad, et nendega pole keegi linnavalitsusest müügipiirangust enne otsuse tegemist rääkinud.

Linnavalitsus võib ikka kabinetis otsuseid vastu võtta, aga siis ärgem rääkigem suure suuga Tartus kaasamisest.

Miks niisugune arvamus, et ei näe ette? Aga sellepärast, et selle otsuse vastuvõtmisest ei ole veel nädalatki möödas, kui abilinnapea Lember räägib ajalehes, et 25. märtsi määrus pole kivisse raiutud ning võimalik on selle pehmendamine veel sel kevadel. «Linn on ühe sammu ära teinud ja eks me nüüd aruta seda teemat selle baasilt,» arutleb abilinnapea avalikult.

Kui linnavalitsus on nõus oma otsuse nädala ajaga üle vaatama, on selge, et otsustamine pole olnud kuigi läbimõeldud. Kui otsus pole olnud läbimõeldud, siis pole linnavalitsus teemasse kuigivõrd süvenenud ning on otsuse vastu võtnud mingitel muudel põhjustel.

Linnavalitsus võib ikka kabinetis otsuseid vastu võtta, kuid kiire taganemine oma otsustest näitab, et mitut sammu seekord ei osatud või ei tahetud ette näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles