Rannu noortekeskus võtab tasapisi ilmet

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuhu panna üles diskokera, arutasid Liisa Sakson (10, esiplaanil), Ker­ti Peep (11), Martiina Tenno (11) ja Ain Tamm (7).
Kuhu panna üles diskokera, arutasid Liisa Sakson (10, esiplaanil), Ker­ti Peep (11), Martiina Tenno (11) ja Ain Tamm (7). Foto: Margus Ansu

Ehkki Rannu noortekeskus avatakse ametlikult alles reedel ning praegu käib ruumi ühes servas remont, ei malda lapsed lindilõikamist ära oodata, vaid lustivad seal täiel rinnal juba praegu.

Tegelikult paotas noortekeskus uksed juba kevadisel koolivaheajal ning sõna sellest levis kohalike noorte seas kiiresti. «Umbes 50 last ja noort on majast juba läbi käinud,» rääkis keskuse juhataja Aire Tamm.

Väiksemad tulevad kohe pärast kooli, suuremad veidi hiljem. Keskus on avatud kella kahest kella kuueni õhtul.

Ammu oodatud

Omaaegses Barbara külastuskeskuses on noorte päralt teine korrus. Seal asub suurem saal, kus võimalik mängida mitmesuguseid mänge alustades pingpongist ja lõpetades klaverimänguga. Vaheseina taga asub teine väiksem saal, kus saab pidada seminare. Tamme sõnul eelistavad suuremad lapsed «varjuda» just väiksemasse saali. Seal on ühiste arutelude tulemusena sündimas Rannu noortevolikogu.

Keskuse juurde kuulub veel ka köök, kus hiljuti valmisid pannkoogipäeva küpsetised.

Vallavanem Maano Koemetsa sõnul on noorte käsutuses peaaegu 300 ruutmeetrit ruumi. Noortekeskus ise on aga valla aastatepikkune unistus, mis sai nüüd teoks koostöös Tähe noorteklubiga. «Võtsime üle Roiu noortekeskuse mudeli. Tähe noorteklubil on kogemus olemas,» märkis Koemets.

Esialgu sõlmiti leping noortekeskusega kaheks aastaks. Lepingu maksumus on vallale ligi 22 000 eurot, mis hõlmab töötajate palgaraha, aga ka omaosalust mitmes noorteprojektis. Nimelt suudab Tähe noortekeskus vallavanema sõnul pea sama suure summa projektide toel omalt poolt sisse tuua.

Keskuse ruumid kuuluvad vallale ja nende seisund on vallajuhi sõnul hea. Väiksemat remonti on umbes 3000 euro eest tulnud siiski teha. Tuleval suvel on plaanis õhkküte asendada keskküttega.

Airi Tamm lisas, et kohalikud on noortekeskuse hästi vastu võtnud ning annetatud on ka üsna palju asju. Nii saadi näiteks koolist mööblit, samas majas tegutsev perearstikeskus kinkis arvuti. On aidatud ka kööginõude, raamatute ja lauamängudega. Abist ei ütle keskus ära ka edaspidi. Puudus on näiteks pottidest ja pannidest, et saaks alustada kokanduslike ettevõtmistega. «Seni olen ise panni kodust kaasa võtnud,» nentis Tamm.

Kohe-kohe saavad üles ka äsja ostetud kellad. Muidu satuvad lapsed mängides nii hoogu, et õigel ajal bussi peale minek ununeb sootuks.

Suuremaid sündmusi, mida keskus on juba korraldanud, on näiteks lemmikloomapäev, käis kitarriõpetaja ja õpetas pilli mängima, käsitööhuvilised on saanud viltida ning lapsed on teinud palju joonistusi logovõistluse jaoks.

Pitsat ja pidžaamapidu

Tamm uurib noortelt lisaks ka nende endi soove ja ideid, mida võiks tulevikus üheskoos teha. Ööbimisega pidžaamapidu, pitsa küpsetamist, õudusfilmide õhtut, fotonurka ning teisigi soove on lapsed kirjutanud ideelehele. Arvestades, millise lusti ja innuga löövad lapsed praegu ettevõtmistes kaasa, võib oletada, et suurem osa väljapakutust saab peagi ka teoks.

Rannu noortekeskus teeb ametlikult uksed lahti sel reedel kell 18 algava peoga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles