Lastekirjanduses napib eelteismelistele mõeldud põnevusjutte ja krimkasid

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Tomuski lasteraamat «Vend Johannes».
Ilmar Tomuski lasteraamat «Vend Johannes». Foto: Peeter Langovits/Postimees

Täna, 2. aprillil tähistatakse rahvusvahelist lastekirjanduse päeva. Eesti Lastekirjanduse Keskuse lastekirjanduse konsultant Anne Kõrge nentis, et kuigi lastele mõeldud raamatute valik on aastatega mitmekestunud, napib eelteismelistele mõeldud põnevaid seiklusjutte ja lastekrimkasid.

«Eestikeelsed lasteraamatud on läinud mitmekesisemaks, valik suurenenud,» rõõmustas ta.«Samas napib eelteismelistele, kümneaastastele ja veidi vanematele mõeldud raamatuid, väikelastele ja teismelistele suunatud kirjandust jagub. Põhikooliealised loevad huviga põnevaid seiklusjutte ja lastekrimkasid, tänapäeval peab raamat põnevuse mõttes võistlema arvutiga,» nentis Kõrge.

Ta rääkis ka, et noored kipuvad kirjutama noortele väga süngeid raamatuid, kus palju vägivalda, joomist ja muud – noored lugejad on aga avaldanud soovi lugeda midagi ilusamat. Kes on aga laste lemmikkirjanikud? «Lapsed loevad heameelega Piret Raua, Kristiina Kassi ja Reeli Reinausi raamatuid. Kui vaadata raamatukogude staistikat, on loetavaimad autorid Ilmar Tomusk ja Mika Keränen,» rääkis Kõrge. Lastele ja noortele mõeldud tõlkekirjanduses kohtab palju fantaasiat: juttudes toimetavad vampiirid, haldjad jne.

Samuti on noor või lapsevanemast raamatuostja tema sõnul küllaltki hinnatundlik. «Kui raamatu hind küünib üle 15 euro,  lapsevanem või noor seda vaevalt et ostab,» rääkis Kõrge. «Siis tuleb muidugi appi raamatukogu, kust soovitud teost laenutada saab, aga väiksemates kohtades võib populaarsel raamatul olla pikk järjekord – üle ühe eksemplari tavaliselt teost kogusse ei võeta,» mainis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles